Baileys Pannacotta

2018-01-19 | Na promie | Brak komentarzy

Lubicie smak Pannacotta? Ten deser kojarzy nam się bardziej ze słoneczną Italią niż Szwecją, ale mam dziś dla Was specjalny przepis od Garego Fitzsimmonsa, który jest zastępcą szefa kuchni na promie Stena Adventurer. Mało tego, ten smakołyk będzie też od 5 lutego dostępny na naszych promach Stena Spirit i Stena Vision w restauracji Metropolitan! 🙂

Składniki na 5 porcji:

  • 50 ml tłustej śmietany (36 %)
  • 100 g cukru
  • 2 listki żelatyny (4 g)
  • pół laski wanilii
  • 5 ml Baileys’a

 

Przygotowanie:

  1. włożyć żelatynę do zimnej wody
  2. przeciąć i oczyścić laskę wanilii. Wrzucić wanilię do garnka, dodać cukier, śmietanę i Baileys’a, wszystko razem delikatnie gotować
  3. mieszać składniki i pilnować, aby nie doprowadzać do wrzenia, zdjąć garnek z kuchenki
  4. wyciągnąć żelatynę z wody i dodać do składników w garnku, zamieszać
  5. przelać zawartość do szklanych naczyń (np. miseczek, salaterek lub większych kieliszków)
  6. pozostawić w temperaturze pokojowej na około 60 minut, a następnie wstawić do lodówki
  7. trzymać w lodówce około 3-4 godzin
  8. udekorować deser gorzką czekoladą
  9. ewentualnie polać cytrynowym (lub innym) syropem

Smacznego!

Jeżeli macie na Pannacotte jakieś autorskie przepisy, to dajcie znać w komentarzach 😉

I oczywiście w czasie rejsu wpadnijcie do restauracji Metropolitan! A potem porównajcie doznania kulinarne: naszą Pannacotte z własnym dziełem i… też dajcie znać!! 😉

 

Magdalena Śliżewska

"Może faktycznie to nie my wybieramy nasze podróże, tylko one nas?"- napisała dziennikarka i podróżniczka Martyna Wojciechowska. Coś w tym jest. W końcu dziwnym splotem okoliczności to Skandynawia wybrała mnie... Od kilkunastu lat pracuję w szwedzkiej firmie Stena Line i dzięki temu mam możliwość poznawać tamte strony. A biorąc pod uwagę, że jako absolwentka dziennikarstwa jestem bardzo ciekawska, chłonę tę wiedzę zawsze z wielką chęcią. I z równie dużą przyjemnością podzielę się nią z Wami ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.