4 października – Kanelbullens dag

2015-10-02 | Skandynawia | 7 komentarzy

4 października

Tak, to już za 2 dni. Niedziela. Nie jest to zwykła niedziela. 4 października Szwecja obchodzi Dzień Bułeczek Cynamonowych (Kanelbullens dag)! Wiecie co to oznacza?

OBŻARSTWO! 😉 Nigdy nie powiedziałam, że sport i zdrowy tryb życia nie oznacza małych odstępstw od tej reguły… A szczególnie, jak taki dzień nadchodzi. Stwierdziłam, że jest to bardzo dobra okazja, żeby porozmawiać o tych cynamonowych pysznościach!

Kanelbullar to smakowite drożdżowe, rolowane bułeczki z cynamonem. Popularne są niemal w całej Skandynawii, a nawet w Ameryce Północnej (jako “cinnamon rolls” lub “cinnamon buns”), ale ich ojczyzną jest Szwecja! Ciasto bułeczek jest mięciutkie, maślane i łatwe w zagnieceniu. A gotowe bułeczki – no cóż – pachnące, smakowite i ciężko jest się im oprzeć. Ba! Nawet pięciu pod rząd! Nie dziwi zatem fakt, że statystyczny Szwed zjada około 316 słodkich pyszności rocznie (!) – i to nie licząc tych upieczonych w domu!

Kanellbular są popularne w Szwecji szczególnie na tradycję “fikowania”, gdzie taka słodziutka bułeczka zawsze znajduje się w odpowiednim miejscu i odpowiednim czasie. Jak je przygotować?

Składniki na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1/2 kostki (100 g) masła
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 kostki (100 g) masła
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Glazura:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • cukier perłowy

Przygotowanie:

Drożdże należy rozpuścić w misce z cukrem pudrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, po czym odstawić na 10 minut.

W garnku teraz trzeba roztopić masło, dolać pozostałe mleko i lekko podgrzewać (uważajcie! mieszanina nie powinna być gorąca). Mąkę wymieszajcie z kardamonem i przesiejcie.

Następnie z mąki należy uformować kopczyk, zrób w nim dołek, wlej zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko z roztopionym masłem. Wyrabiaj przez 10-15 minut. Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 0,5-1 cm, wielkością przypominający kartkę A4.

Przygotowanie nadzienia: w rondelku roztop masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Za pomocą pędzelka posmaruj placki nadzieniem i zwiń ciasto jak roladę. Następnie pokrój je w plastry (ślimaczki) o grubości mniej więcej 1cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo bułeczki będą rosły podczas pieczenia). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W miseczce roztrzep jajko, dolej wodę i wymieszaj. Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka posmaruj jajkiem i posyp cukrem perłowym. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz ok. 10 minut, wyjmij z pieca i ostudź.

lola_akinmade_åkerström-cinnamon_buns-1600

MNIAM! Mówię wam, „niebo w gębie”! Pieczecie Kanellbullar w niedzielę? Wrzucajcie swoje zdjęcia!

P.S. Kanellbule to tez określenie na „@” – naszą małpkę w Szwecji.

P.S.2. My w Polsce mamy „Tłusty czwartek”, który ja po prostu nazywam dniem pączka;)

Dorota Jaguścik

Nie ma co ukrywać, jestem trochę zakręcona na punkcie Internetu. Uwielbiam nowe technologie i kiedy już uważam, że czegoś się nauczyłam, to zaraz wychodzi "poprawka do poprawki". W Stena Line wspieram działania w Social Media i codziennie staramy się być bliżej naszych klientów. Na blogu będę dzieliła się z Wami naprawdę przeróżnymi tematami, więc - bądźcie czujni. Macie pytania? Piszcie w komentarzach! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.