Ciasto z gruszką

Polska Skandynawia | Brak komentarzy

W poszukiwaniu inspiracji na letni niedzielny piknik, zaczęłam szperać w internecie i znalazłam taki oto przepis na łatwe (podobno, dopiero będę testowała) szwedzkie ciasto z mąką owsianą 🙂

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 22 cm)
200 g mąki owsianej
3 jajka
240 g cukru
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
8 połówek gruszek z syropu
masło i tarta bułka do przygotowania formy
dla chętnych bita śmietanka lub lody

Sposób przygotowania:
Krótko prażymy mąkę na suchej patelni, stale mieszając (aż zacznie pachnieć orzechowo). Studzimy. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy po kawałeczku masło, stale ucierając. Wsypujemy porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, wlewając łyżkę wody i kilka kropli olejku migdałowego. Dodajemy dwie połówki gruszek pokrojone w centymetrową kostkę, mieszamy. Ciastem napełniamy natłuszczoną i obsypaną tartą bułką tortownicę. Na wierzchu układamy pokrojone w cieńsze cząstki pozostałe połówki gruszek, pieczemy 50-55 minut w 175°C. Studzimy, kroimy na porcje, a jeśli mamy ochotę podajemy ze śmietanką lub/i lodami.

Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Ilość osób: powyżej 4 osób

Słuchajcie, jeżeli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na inne słodkości, to dajcie znać! Tylko pamiętajcie: stopień trudności musi być łatwy 😉

Przepis pochodzi ze strony: Ugotuj.To

Zdjęcie: Carolina Romare/imagebank.sweden.se