Coraz bliżej święta

2018-12-09 | Skandynawia | 3 komentarzy

Was też już zaczyna ogarniać przedświąteczna gorączka? Ja w tym roku na szczęście jestem już praktycznie gotowa z prezentami, ale ciągle myślę o tym, co przygotować na wigilijny stół…

Pilnie wertuję moją ulubioną stronę z przepisami Kwestię smaku (którą każdemu polecam z czystym sumieniem, bo bez niej gotowanie byłoby po prostu dla mnie czarną magią) i zamiast skupić się na poważnych potrawach, zerkam na co?

Poncz świąteczny

Składniki (8 porcji):
1 butelka czerwonego wina
1 litr wody
4 saszetki czarnej herbaty
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
6 goździków
3 nasiona kardamonu
2 cm kawałek imbiru
1/2 cytryny
1 pomarańcza
cukier do smaku lub sok malinowy (np. 4 łyżki)

Przygotowanie:
Wino wlać do większego dzbanka lub misy. Zaparzyć herbatę w 1 litrze wrzącej wody, dodać cynamon, anyż, goździki, kardamon oraz obrany i pokrojony na plasterki imbir. Odstawić na 5 minut, po czym wyjąć herbatę.
Połączyć z winem, doprawić cukrem lub sokiem malinowym i podgrzać, jeśli napój ma być podawany na gorąco. Dodać umytą i pokrojoną na plasterki cytrynę oraz pomarańczę i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Czujecie już ten zapach i smak? 😉

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

Zdj. główne: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Magdalena Śliżewska

"Może faktycznie to nie my wybieramy nasze podróże, tylko one nas?"- napisała dziennikarka i podróżniczka Martyna Wojciechowska. Coś w tym jest. W końcu dziwnym splotem okoliczności to Skandynawia wybrała mnie... Od kilkunastu lat pracuję w szwedzkiej firmie Stena Line i dzięki temu mam możliwość poznawać tamte strony. A biorąc pod uwagę, że jako absolwentka dziennikarstwa jestem bardzo ciekawska, chłonę tę wiedzę zawsze z wielką chęcią. I z równie dużą przyjemnością podzielę się nią z Wami ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.