Coraz bliżej święta

Skandynawia | 3 komentarzy

Was też już zaczyna ogarniać przedświąteczna gorączka? Ja w tym roku na szczęście jestem już praktycznie gotowa z prezentami, ale ciągle myślę o tym, co przygotować na wigilijny stół…

Pilnie wertuję moją ulubioną stronę z przepisami Kwestię smaku (którą każdemu polecam z czystym sumieniem, bo bez niej gotowanie byłoby po prostu dla mnie czarną magią) i zamiast skupić się na poważnych potrawach, zerkam na co?

Poncz świąteczny

Składniki (8 porcji):
1 butelka czerwonego wina
1 litr wody
4 saszetki czarnej herbaty
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
6 goździków
3 nasiona kardamonu
2 cm kawałek imbiru
1/2 cytryny
1 pomarańcza
cukier do smaku lub sok malinowy (np. 4 łyżki)

Przygotowanie:
Wino wlać do większego dzbanka lub misy. Zaparzyć herbatę w 1 litrze wrzącej wody, dodać cynamon, anyż, goździki, kardamon oraz obrany i pokrojony na plasterki imbir. Odstawić na 5 minut, po czym wyjąć herbatę.
Połączyć z winem, doprawić cukrem lub sokiem malinowym i podgrzać, jeśli napój ma być podawany na gorąco. Dodać umytą i pokrojoną na plasterki cytrynę oraz pomarańczę i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Czujecie już ten zapach i smak? 😉

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

Zdj. główne: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se


  • Łukasz says:

    Tak w restauracji Food City na promach Stena Spirit i Stena Vision są bezglutenowe potrawy

  • Iwona says:

    Czy na waszym promie dostępne są posiłki bez glutenu i bez laktozy?

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      w restauracji Taste, gdzie jest serwowany bufet szwedzki, z pewnością znajdą się takie produkty, ale proszę jeszcze na statku przed posiłkiem porozmawiać z obsługą w restauracji 😉