Fredagsmys, czyli piątek, piąteczek, piątunio po szwedzku

Skandynawia | Brak komentarzy

Dzięki Bogu, już piątek! Kto nie wypowiada tych słów, nie zrozumie całej idei piątkowania! To czas, żeby zamknąć komputery, odejść od biurek i spędzać czas z najbliższymi i przyjaciółmi w wyjątkowej atmosferze.

W latach ’90 określenie  fredagsmys, czy „cosy Friday” wbiło się w szwedzką codzienność. Samo określenie wynika z tradycji, że początek weekendu jest specjalny w połączeniu z… reklamą chipsów! Tu nie chodzi jednak o nazwę, ale o koniec tygodnia pracy i przygotowanie się na weekend, oczywiście w sposób kulinarny!

Fredagsmys przybiera różne formy, w zależności od tego, kto go świętuje. Czy jest to para, rodzina z dziećmi, czy paczka przyjaciół, każdy z nich będzie miał własną odmianę. Kluczowym składnikiem są jednak łatwe posiłki, które każdego z nas robią szefa kuchni. Większość posiłków wymaga czasu spędzonego na gotowaniu, a potem na myciu po uczcie, ale nie w piątek! Piątek to czas, kiedy wszyscy jedzą proste jedzenie (zazwyczaj gotowe) i cieszą się po prostu spędzaniem wspólnego czasu.

Chcecie prosty przepis na idealną przekąskę na fredagsmys?

Quesadilla z wołowiną – idealna przekąska, która wymaga mało pracy, a sprawi wiele radości i doznań kulinarnych!

Zdjęcie: Susanne Walström/imagebank.sweden.se

Składniki:

  • 4 duże tortille
  • 2 garście tartego sera żółtego
  • wołowina wędzona w plastrach (mięso naprawdę może być dowolne)
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozłóż dwa placki tortilli i posyp je serem.
  2. Połóż na to wołowinę i przyłóż następnym plackiem,
  3. Rozgrzej masło na dużej patelni i smaż podwójne placki około minuty z każdej strony. Jeśli chcesz, żeby ser się mocniej nagrzał, możesz docisnąć je szpatułką.
  4. Zdejmij z patelni, pokrój na równe trójkąty i jedzenie jest gotowe do częstowania wszystkich! Smacznego!

Co myślicie o fredagsmys? Jakie są Wasze piąteczkowe przekąseczki? 😉

Post napisany w oparciu o artykuł: link.

Zdjęcie główne: Susanne Walström/imagebank.sweden.se


Zostaw odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.