Pyszna sałatka “na ciepło” z kozim serem i żurawiną

Skandynawia | Brak komentarzy

Jak się ma Wasza wakacyjna forma? Czy zrzucone kilogramy przed sezonem plażowym pozostały wypocone na siłowni, czy zostały przybrane wraz z nadmiarowym gofrem? Tak, tak, wiem, przecież na urlopie można więcej! Nie sposób się z tym nie zgodzić, dlatego też na wyrównanie diet po wakacjach mam dla Was przepis na pyszną sałatkę serową wprost ze Szwecji!

Nie od dziś wiadomo, że Szwedzi mają smykałkę do wytwarzania pysznego koziego sera, który po podgrzaniu (a nawet i nie) przepysznie smakuje z sałatką. Jeśli oczywiście nie macie, gdzie dostać aktualnie oryginalnego szwedzkiego sera koziego, sałatka świetnie skomponuje się również ze zwykłym kozim serem. Dzięki dodaniu suszonej żurawiny i syropu klonowego do sosu, sałatka w szybki sposób staje się wyjątkową przystawką, szczególnie dla miłośników słodyczy.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • Kulki koziego sera
  • 20g bułki tartej, najlepiej panko
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • Świeżo zmielona sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 jajko, zmieszane z 1 łyżką wody
  • 100g miękkiego koziego sera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki orzechów piniowych

 

Sałatka i sos:

  • 20g suszonej bułki tartej, najlepiej panko
  • 60g szalotki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka lekkiej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub jeśli wolisz – miód)
  • 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • Sól i pieprz do smaku
  • 50g liści sałaty
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. W małej misce wymieszaj bułkę, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  2. Jajko wymieszaj z wodą w innej misce.
  3. Podziel ser na sześć części i uformuj z nich małe kulki.
  4. Zanurz kulki w jajku, a następnie w bułce, upewniając się, że każda kulka jest równomiernie pokryta. Przykryj i zrelaksuj się przez co najmniej godzinę. 😉
  5. Tymczasem nagrzej małą patelnię i wrzuć na nią orzechy piniowe na około 2 minuty, aż zarumienią się na złoty brąz. Po podgrzaniu odłóż na osobny talerz.
  6. Szalotki należy zarumienić na patelni z 1 łyżką oliwy.
  7. Dodaj ocet i syrop klonowy i podgrzewaj przez około minutę.
  8. Zdejmij z ognia i wymieszaj w 4 łyżkach oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Sos podziel na pół i rozlej na dwa osobne talerze, po czym nałóż na nie sałatę.
  10. Następnie nagrzej olej rzepakowy na patelni i usmaż na nim wcześniej przygotowane kule serowe, smaż je około 3-4 minuty.
  11. Tak przygotowane kulki serowe umieść na sałacie na obu talerzach, posyp żurawiną i orzeszkami piniowymi, a na koniec polej pozostałą częścią sosu. Voila! Gotowe do podawania!

Mniam! Chętni na sałatkę? Może macie jakieś inne, sprawdzone przepisy na szwedzkie pyszności?

Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedishfood.com

Przepis pochodzi stąd: link.