Pyszne ciasto migdałowe – toscakaka

Skandynawia | Brak komentarzy

Tak, tak. Znowu przychodzę z przepisem! Tym razem na pyszne ciasto migdałowe, które umili każde posiedzenie z kawą, szczególnie, gdy wiosna do nas zawitała i można się kawą delektować na zewnątrz. Gotowi?

Składniki:

  • 225 g masła niesolonego w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 70 g mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g mielonych migdałów

Polewa:

  • 200 g płatków migdałów
  • 125 g  niesolonego masła
  • 100 g jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Okrągłą formę (średnica 20 cm), najlepiej dość głęboką i z ruchomym spodem wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, po czym odłóż na bok.
  3. Masło ubij do jasnej i kremowej konsystencji przez około 3 minuty. Dodaj cukier i ubijaj, aż masa stanie się lekka i puszysta przez kolejne 5 minut. Dodawaj jajka osobno, za każdym razem odczekaj aż się połączą w jednolitą masę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i mielonymi migdałami nad masą maślaną i delikatnie wszystko połącz ze sobą. Przełóż wszystko do foremki, wygładź delikatnie powierzchnię i wstaw do piekarnika na około 50 minut.
  4. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Przełóż wszystkie składniki na polewę do średniego garnka na średnią temperaturę i delikatnie mieszaj, aż masa karmelowa zgęstnieje (około 5 minut). Kiedy ciasto się upiecze, wyciągnij je z piekarnika i nałóż masę na wierzch ciasta, po czym wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut, żeby polewa nabrała chrupkości i złotego koloru. Ostudź ciasto i smacznego!

Kto jest już gotowy na przygotowanie pysznego ciasta migdałowego? Mnie już ślinka cieknie. Pochwalcie się swoimi wypiekami!

Przepis pochodzi stąd: link.

Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food


Zostaw odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.