Baileys Pannacotta

Na promie | Brak komentarzy

Lubicie smak Pannacotta? Ten deser kojarzy nam się bardziej ze słoneczną Italią niż Szwecją, ale mam dziś dla Was specjalny przepis od Garego Fitzsimmonsa, który jest zastępcą szefa kuchni na promie Stena Adventurer. Mało tego, ten smakołyk będzie też od 5 lutego dostępny na naszych promach Stena Spirit i Stena Vision w restauracji Metropolitan! 🙂

Składniki na 5 porcji:

  • 50 ml tłustej śmietany (36 %)
  • 100 g cukru
  • 2 listki żelatyny (4 g)
  • pół laski wanilii
  • 5 ml Baileys’a

 

Przygotowanie:

  1. włożyć żelatynę do zimnej wody
  2. przeciąć i oczyścić laskę wanilii. Wrzucić wanilię do garnka, dodać cukier, śmietanę i Baileys’a, wszystko razem delikatnie gotować
  3. mieszać składniki i pilnować, aby nie doprowadzać do wrzenia, zdjąć garnek z kuchenki
  4. wyciągnąć żelatynę z wody i dodać do składników w garnku, zamieszać
  5. przelać zawartość do szklanych naczyń (np. miseczek, salaterek lub większych kieliszków)
  6. pozostawić w temperaturze pokojowej na około 60 minut, a następnie wstawić do lodówki
  7. trzymać w lodówce około 3-4 godzin
  8. udekorować deser gorzką czekoladą
  9. ewentualnie polać cytrynowym (lub innym) syropem

Smacznego!

Jeżeli macie na Pannacotte jakieś autorskie przepisy, to dajcie znać w komentarzach 😉

I oczywiście w czasie rejsu wpadnijcie do restauracji Metropolitan! A potem porównajcie doznania kulinarne: naszą Pannacotte z własnym dziełem i… też dajcie znać!! 😉