
12 miesięcy dyktowanych wyjazdami do Szwecji, cz.2
Druga część garści inspiracji na wyjazdy do Szwecji przez cały rok. Bo kto by jeździł tylko w wakacje? Pierwsza część tu.
- Lipiec – skok na wyspę w zachodniej Szwecji
Lato na zachodnim wybrzeżu Szwecji naprawdę jest wyjątkowym przeżyciem. Słonawy ocean Bohuslän, gładkie granitowe płyty i dziewicze wioski rybackie dosłownie zapierają dech w piersiach. Dlaczego nie doświadczyć tego z bliska na wyspach rozciągających się od Göteborga aż do granicy Norwegii? Spróbuj się przemieścić od Marstrand na południu, do Uddevalli na północy przez przystanki na wyspei Tjörn i “wyspie śledziowej” Klädesholmen, a także malownicze Mollösund i Ljungkile, gdzie znajduje się gotycki hotel Villa Sjötorp.
- Sierpień – kanał Göta
Jeśli masz ochotę na aktywne wakacje na rowerze, udaj się do źródeł Kanału Göta i poczuj 190 kilometrów pięknych krajobrazów bez samochodów, rozciągających się od Sjötorp na jeziorze Vänern do Mem, Slätbacken. Nie zdziw się, jeśli zauważysz Szwedów w grupach z zabawnie wyglądającymi kapeluszami, śpiewających głupie piosenki i pijąc schnappsa, ponieważ sierpień jest również sezonem raków. Możesz nawet sam złowić raki w Norrqvarn położonym wzdłuż kanału Göta.
- Wrzesień – jabłka, nordic noir i duński hygge w Skanii
Dwie wycieczki w jednej? Odwiedź Malmö, a następnie przejedź przez most do Kopenhagi. Wrzesień jest idealnym miesiącem, aby doświadczyć tego, czym jest duńska koncepcja hygge; przytulne jesienne spacery i wycieczka na słynny targ jabłkowy Kivik w Skanii to jest to!
- Październik – bułeczki cynamonowe
4 października w Szwecji oznacza dzień bułeczek cynamonowych – innymi słowy mamy prawdziwą wymówkę, by napchać nasze twarze popularnym słodkim ciastem. To świetna okazja do zwiedzenia Göteborga, gdzie w kawiarni Husaren w dzielnicy Haga piecze się największą szwedzką bułkę. Możesz również wbrać się na wycieczkę do Alingsås, stolicy tradycji fika, a tu już na pewno na każdym rogu ulicy są bułeczki cynamonowe.
11. Listopad – wspaniałe jedzenie w Skanii
Dla smakoszy – wizyta w regionie Skanii jest wizytą w takiej jakby spiżarni Szwecji. Tu właśnie zlokalizowanych jest wielu drobnych producentów. Zacznij w Malmö na rynku, a potem zajrzyj do restauracji, które najlepiej wykorzystują świeże składniki. W sumie region ma cztery gwiazdki Michelin, z których jednym jest Daniel Berlin Krog w Tranas, który został uznany za jedną z najlepszych szwedzkich restauracji.
- Grudzień – Boże Narodzenie w Göteborgu
Miasto Göteborg zamienia się w świąteczną krainę w grudniu, kiedy trzykilometrowy pas ruchu oświetlony jest wzdłuż głównego bulwaru aż do parku rozrywki Liseberg, który sam w sobie jest świętem Bożego Narodzenia (i największymi świętami w Szwecji rynek). Pięć milionów świateł, lodowisko i 70 straganów sprzedających żywność sezonową i rzemieślnicze sprawiają, że jest to spektakularne. W tym sezonie jest również czas na najważniejsze szwedzkie świąteczne jedzenie, składające się z przysmaków, takich jak pieczona szynka, śledź i marcepanowe świnie – więc bądźcie głodni!