3 szwedzkie sposoby na osłodzenie jesieni!

Skandynawia | 2 komentarzy

Tak, zaczynamy sezon na pyszności jesienno-zimowe! Wyjątkowo słodkie ciastka, które umilają fikę zaczynają swoje święta właśnie na jesieni. Moim osobistym momentem rozpoczęcia słodkiego szaleństwa jest Kanelbullens dag, kiedy to 4 października wszyscy zajadają się bułeczkami cynamonowymi bez umiaru… 😉

Przygotowałam dla Was 3 propozycje słodkich dań,  które pozwolą wam poczuć się jak podczas prawdziwej fiki, lub po prostu rozgrzać w chłodny, jesienny wieczór. Wszyscy wiemy, że Szwedzi doskonale wiedzą, jak sobie radzić z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi.

  1. Szwedzkie ciastka owsiane z czekoladą

    __havreflarn-7

    Zdjęcie: Not Quite Niqella/http://www.notquitenigella.com/

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru lub cynamonu
  • Szczypta soli
  • 2/3 filiżanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 350 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0,5 filiżanki posiekanych orzechów prażonych

Przygotowanie (porcja na 18-24 ciasteczka):

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i przygotuj dwie blachy z ułożonym papierem do pieczenia. Rozgrzej masło w rondlu i po pełnym stopieniu zdejmij z palnika. Dodaj płatki owsiane, mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, cynamon i sól do rondla, a następnie wymieszaj aż do połączenia składników. Osobno ubij jajka z cukrem i dodaj do masy.
  2. Uformuj małe kulki o wielkości orzecha włoskiego i układaj je z odstępami około 2-3 cm od siebie (kulki się rozleją na ciastka o średnicy 5-6 cm). Piecz przez 7-8 minut, aż do zarumienienia ciastek. Pozostaw na blasze na około 5 minut do ostygnięcia, a następnie przełóż na siatkę, by ostygły do końca, jednocześnie robiąc się przesmacznie chrupiące! 😉
  3. Roztop olej kokosowy i czekoladę w mikrofalówce, lub na parze, a następnie wymieszaj z prażonymi orzechami (możesz też dodać twarde toffi – np. Daim?). Następnie każde ciasteczko zanurzaj z jednej strony w powstałej masie i odkładaj na pergamin do ostygnięcia. Ewentualnie możesz tą czekoladą sklejać dwa ciastka ze sobą – wersja Lux dla łasuchów. 😉
  4. Kiedy czekolada ostygnie, ciastka są gotowe do pałaszowania! Voila! Smacznego:) słyszałam, że niektórzy wkładają gałkę lodów między dwa ciastka, ale wiecie – ja tylko o tym słyszałam!

Oryginalny przepis tu: link.

  1. Szwedzkie ciasto czekoladowe – Kladdkaka
15517515849_ca9f096531_b

Zdjęcie: Call Me Cupcake/http://www.callmecupcake.se

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady (70%)
  • 100 ml mocnej kawy (lub espresso) – dla tych, którzy nie lubią kawy wystarczy woda
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 22-25 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia. Delikatnie (w kąpieli parowej) roztop masło z czekoladą, a pod koniec dodaj kawę (lub wodę) i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce ubij jajka z cukrem i wanilią do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji (około 4-5 minut). Do jajek dokładaj czekoladę powoli mieszając łopatką, zachowując puszystość masy jajecznej  i dodaj szczyptę soli. Tak przygotowaną masę wlej do formy i piecz przez 40-45 minut, zanim wyjmiesz je z formy, pozwól mu ostygnąć. Niektórzy lubią je na zimno, więc wstawiają ostudzone na kilka godzin do lodówki. Dla dekoracji (i smaku) można wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego! P.S. To ciasto też można podawać z lodami.;)

Oryginalny przepis tu: link.

  1. Idealne połączenie, czyli ciasto migdałowo-karmelowe Toscakaka
24788573930_f6ed37bc81_b

Zdjęcie: Call Me Cupcake/http://www.callmecupcake.se

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła solonego (jeśli nie masz dostępu do solonego masła, dodaj 1/8 łyżeczki soli do ciasta)
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka

Składniki na polewę:

  • 100 g masła solonego (jeśli nie masz solonego, patrz wyżej)
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g płatków migdałów

Przygotowanie ciasta zaczynamy od nagrzania piekarnika do 175 stopni Celsjusza. Przygotuj formę z wyjmowanym dnem o średnicy 22-25 cm i posmaruj je tłuszczem i posyp bułką tartą (dół i brzegi), aby uniknąć przyklejenia ciasta do formy. Masło należy stopić, a następnie wystudzić. Ubij jajka z cukrem i wanilią aż do uzyskania jednolitej masy (dość lekkiej) około 2-3 minut. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj do jajek powoli mieszając. Następnie dodaj ostudzone masło i mleko i mieszaj masę bardzo delikatnie. Całe ciasto wlej do formy i wygładź wierzch łopatką. Piecz ciasto przez 20-25 minut, aż skórka będzie odpowiednio przypieczona, by utrzymać polewę. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę.

Do przygotowania polewy na nasze pyszne ciasto do rondelka wsadź masło, cukier, mąkę, mleko i migdały aż do rozpuszczenia. Mieszanina powinna delikatnie się gotować przez około 2-3 minuty, aż delikatnie zgęstnieje. Pamiętaj, żeby ciągle mieszać. Po tym czasie zdejmij mieszankę z palnika. Gdy ciasto jest gotowe, wyciągnij je z piekarnika (ale go nie wyłączaj!) i rozprowadź polewę na cieście, następnie wstaw ponownie do piekarnika na górnym/środkowym poziomie i piecz kolejne 15-17 minut, aż polewa się zezłoci i będzie delikatnie bulgotać. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu spokojnie ostygnąć. Potem można delikatnie wyciągnąć ciasto z formy (nie zapomnij lekko sprawdzić nożem, czy nie przywarło do boków) i zabierać się do pałaszowania. To ciasto również jest pyszne samodzielnie, ale wiecie – Szwedzi mówili, że z lodami smakuje wyśmienicie!

Oryginalny przepis tu: link.

To by było na razie na tyle, jeśli chodzi o sposoby Szwedów na jesienne słoty. Jakie są Wasze? Chcecie jeszcze jakieś pyszne przepisy na spokojne przetrwanie jesieni i zimy?


Zostaw odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.