
Cynamonowe bułeczki czyli Kanelbullar
Nadszedł czas by przypomnieć sobie prawdziwy smak Szwecji! Fika bez bułeczek cynamonowych?! Zaczynamy!
Składniki:
- 6 szklanek mąki
- 50 g drożdży
- 230g masła
- 1/2 l mleka
- niepełna szklanka cukru
- ok. 2 łyżeczek mielonego kardamonu
- 2-3 łyżeczki cyanmonu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- gruboziarnisty cukier do posypania
Sposób przyrządzania;
150g masła rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i ogrzać do temperatury ok.37 ºC. W misce rozkruszyć drożdze. Dodać mąkę, 1/2 szklanki cukru, kardamon i sól. Wlać mleko, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrobić, podzielić na 2 części, przykryć ściereczką. Pozostałe masło wymieszać z resztą cukru i cynamonem. Jedną częśc ciasta rozwałkować na duży prostokąt (ok. 30 na 40cm), posmarować połową masła z cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki 1 cm. Ułożyć na blasze, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, posypać gruboziarnistym cukrem. Piec w temperaturze 250 ºC przez 5-8minut. To samo powtórzyć z pozostałą połową ciasta.
Przepis pochodzi z książki “Skandynawia jest piękna!” autorstwa Marii Roanowskiej i Małgorzaty Kallin.
Smacznego!
Szukałem przepisu na idealne kanelbullar i w końcu znalazłem! Wyszły właśnie takie, jak oczekiwałem. 🙂
jaka fajna książka
Bardzo dużo, szwedzkich smaków!
Musze sprawdzić tą książke
Koniecznie!