Cynamonowe bułeczki czyli Kanelbullar

Skandynawia | 5 komentarzy

bułeczki cynamonoe

Nadszedł czas by przypomnieć sobie prawdziwy smak Szwecji! Fika bez bułeczek cynamonowych?! Zaczynamy!

Składniki:

  • 6 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • 230g masła
  • 1/2 l mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • ok. 2 łyżeczek mielonego kardamonu
  • 2-3 łyżeczki cyanmonu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gruboziarnisty cukier do posypania

Sposób przyrządzania;

150g masła rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i ogrzać do temperatury ok.37 ºC. W misce rozkruszyć drożdze. Dodać mąkę, 1/2 szklanki cukru, kardamon i sól. Wlać mleko, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrobić, podzielić na 2 części, przykryć ściereczką. Pozostałe masło wymieszać z resztą cukru i cynamonem. Jedną częśc ciasta rozwałkować na duży prostokąt (ok. 30 na 40cm), posmarować połową masła z cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki 1 cm. Ułożyć na blasze, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, posypać gruboziarnistym cukrem. Piec w temperaturze 250 ºC przez 5-8minut. To samo powtórzyć z pozostałą połową ciasta.

Przepis pochodzi z książki “Skandynawia jest piękna!” autorstwa Marii Roanowskiej i Małgorzaty Kallin.

Smacznego!