7 ciastek kafferep – opisy

Skandynawia | 1 komentarz

Oto siedem rodzajów szwedzkich ciasteczek. W poprzednim poście opisywaliśmy historię tego, skąd wzięła się fika i jak to kiedyś jadało się aż 7 rodzajów ciastek! W tym poście poznacie 7 kultowych ciasteczek. Próbowaliście już ich?

Brysselkakor (brukselskie ciasteczka)

Mocne, ale proste w wykonaniu, delikatnie waniliowe „Brysselkakor” – lub „Brysselkex”, jak je również nazywają – są płaskie i okrągłe, otoczone aureolą różu. Ten żywy kolor uzyskuje się, pokrywając bułki z ciasta ciasteczkowego różowym cukrem (barwionym kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego) przed pokrojeniem ich na pojedyncze herbatniki.

Chokladsnittar (plasterki czekolady)

Jeden dla miłośnika czekolady, ten kanciasty herbatnik jest bogaty w smak i kontrastuje wizualnie, dzięki uprzejmości „cukru perłowego” posypanego na korpusie ciasteczka. Nie martw się, jeśli nie możesz zdobyć szwedzkiego cukru perełkowego, równie dobrze sprawdzają się kolorowe posypki.

Drömmar (sny)

Najbardziej charakterystyczny, rozpływający się w ustach herbatnik, ten niemal bezowy smakołyk zawdzięcza swoją konsystencję substancji spulchniającej „sól hjorthorn” (sproszkowany węglan amonu). Nasycony ekstraktem waniliowym ma subtelną słodycz.

Hallongrottor (jaskinie malinowe)

Pulchne ciastko z sercem dżemu malinowego w kolorze szkarłatnym, te ciasteczka są jednymi z tych, które najprawdopodobniej spotkasz zarówno w kawiarniach, jak i w domach. Genialne w swojej prostocie jaskinie malinowe są łatwe i szybkie w wykonaniu.

Havrekakor (ciastka owsiane)

Nieodparcie chrupiące, te herbatniki o złotym odcieniu zajmują zdecydowane miejsce w szwedzkiej galerii sław ciastek. Łatwe do zrobienia, można dodać rodzynki, aby uzyskać dodatkową teksturę i smak, a część ciastka można zanurzyć w roztopionej czekoladzie lub skropić po powierzchni. Zwykłe lub ożywione rodzynkami i czekoladą, to szwedzki hit fika.

Nötkakor (herbatniki orzechowe)

Pulchna i pysznie ciągnąca konsystencja, ta trwała szwedzka klasyka fika składa się z trzech składników – zmielonych orzechów laskowych, cukru i jajek. Mieszanka jest uformowana w kuleczki, z których każda ozdobiona jest całym orzechem laskowym. Zanurz kawałek ciasteczka w roztopionej czekoladzie, aby uzyskać dodatkowy smakołyk.

Schackrutor (szachownice)

Te dwukolorowe, rozpływające się w ustach kruche ciasteczka sprawiają, że każda szwedzka aranżacja fika wygląda i smakuje wspaniale. Zawierają zarówno ciasto czekoladowe, jak i waniliowe, złożone w sposób warstwowy przed pocięciem każdego herbatnika, aby odsłonić wzór szachownicy. Rezultat jest pyszny i stylowy w równym stopniu.