Czekolada na czekoladzie, czyli najlepsze czekoladowe ciasto szwedzkie!

Skandynawia | Brak komentarzy

Masz ochotę na coś naprawdę pysznego i prawdziwie czekoladowego? Nadchodzę z pomocą! 😀 Idealne ciasto czekoladowe, z pysznym czekoladowym kremem i polewą. Pamiętaj, że taka ilość czekolady musi być dawkowana w małych porcjach!

Składniki na ciasto:

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 ml mocnej czarnej kawy
  • 200 g masła, pokrojonego w małe kostki
  • 160 g mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 175 g cukru muscovado
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka

Krem i polewa:

  • 400 g ciemnej czekolady
  • 480 ml śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C (termoobieg 160°C). Blaszkę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp kakao.
  2. Czekoladę przeznaczoną na ciasto połam na kawałki i wsyp do miski.
  3. Kawę gotuj aż do wrzenia i wlej do czekolady. Dodaj kostki masła i wymieszaj całość aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. W międzyczasie zmieszaj wszystkie suche składniki.
  5. Jajka delikatnie wymieszaj z mlekiem.
  6. Jajka wlej do masy kakaowej, a następnie dodaj wszystkie suche składniki.
  7. Po wymieszaniu całości i uzyskaniu jednolitej konsystencji, przelej całość do blaszki i piecz przez 60-70 min, lub do momentu, kiedy patyczek będzie suchy.
  8. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.
  9. Połam czekoladę na krem i przełóż do miski.
  10. Podgrzej śmietankę z cukrem aż do wrzenia, a następnie przełóż do niej czekoladę i mieszaj aż składniki gładko się połączą. Odłóż krem i pozostaw do ostygnięcia na około 3-4 godziny.
  11. Przetnij ciasto na 3 części i przełóż kremem czekoladowym. Pozostałym kremem udekoruj całe ciasto.

Voila! I teraz można jeść? Komu ślinka cieknie? Ja biegnę po kolejny kawałek ciasta! Podzielcie się w komentarzach swoimi wypiekami!

Zdjęcie pochodzi ze strony: fikastunder.se.

Przepis pochodzi ze strony: swedishfood.com.