
Czekolada na czekoladzie, czyli najlepsze czekoladowe ciasto szwedzkie!
Skandynawia | Brak komentarzy
Masz ochotę na coś naprawdę pysznego i prawdziwie czekoladowego? Nadchodzę z pomocą! 😀 Idealne ciasto czekoladowe, z pysznym czekoladowym kremem i polewą. Pamiętaj, że taka ilość czekolady musi być dawkowana w małych porcjach!
Składniki na ciasto:
- 200 g ciemnej czekolady
- 100 ml mocnej czarnej kawy
- 200 g masła, pokrojonego w małe kostki
- 160 g mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 100 g cukru trzcinowego
- 175 g cukru muscovado
- szczypta soli
- 3 jajka
- 100 ml mleka
Krem i polewa:
- 400 g ciemnej czekolady
- 480 ml śmietanki
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 175°C (termoobieg 160°C). Blaszkę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp kakao.
- Czekoladę przeznaczoną na ciasto połam na kawałki i wsyp do miski.
- Kawę gotuj aż do wrzenia i wlej do czekolady. Dodaj kostki masła i wymieszaj całość aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.
- W międzyczasie zmieszaj wszystkie suche składniki.
- Jajka delikatnie wymieszaj z mlekiem.
- Jajka wlej do masy kakaowej, a następnie dodaj wszystkie suche składniki.
- Po wymieszaniu całości i uzyskaniu jednolitej konsystencji, przelej całość do blaszki i piecz przez 60-70 min, lub do momentu, kiedy patyczek będzie suchy.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia.
- Połam czekoladę na krem i przełóż do miski.
- Podgrzej śmietankę z cukrem aż do wrzenia, a następnie przełóż do niej czekoladę i mieszaj aż składniki gładko się połączą. Odłóż krem i pozostaw do ostygnięcia na około 3-4 godziny.
- Przetnij ciasto na 3 części i przełóż kremem czekoladowym. Pozostałym kremem udekoruj całe ciasto.
Voila! I teraz można jeść? Komu ślinka cieknie? Ja biegnę po kolejny kawałek ciasta! Podzielcie się w komentarzach swoimi wypiekami!
Zdjęcie pochodzi ze strony: fikastunder.se.
Przepis pochodzi ze strony: swedishfood.com.