
Przepis na Pokusę Janssona
Czy ktoś z Was próbował popularnej szwedzkiej zapiekanki o nazwie Pokusa Janssona? Nie? No to pora to nadrobić! O ile oczywiście lubicie zapiekane ziemniaki z anchois 😉
Pokusa Janssona
(porcja dla 4 osób)
6-8 surowych ziemniaków
2 cebule (nie czerwone)
2-3 łyżki stołowe masła lub margaryny
1-2 konserwy filetów z anchois
2 ½-3 dl śmietanki do kawy
Obrać kartofle i pokroić w cienkie paseczki. Pokroić cebulę w talarki i lekko ją zrumienić na maśle. Odlać sos z anchois, część zachować. Pokroić filety na drobne kawałeczki.
Włożyć kartofle, cebule i anchois do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy. Dolną i górną warstwę powinny stanowić kartofle.
Na wierzch dodać trochę masła lub margaryny. Polać niewielką ilością sosu z anchois i ½ śmietanki.
Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Dodać resztę śmietanki i piec przez następne 30 minut lub do momentu, aż kartofle będą miękkie.
Danie można serwować jako przekąskę lub późną kolację.
A z kolei po jedzeniu można wspólnie zaśpiewać kawałek Helan går, która ma zachęcić do wypicia do dna pierwszego kieliszka z mocniejszym trunkiem, bo kto tego nie zrobi oczywiście nie dostanie następnego… A swoją drogą, czy to nie brzmi zupełnie jak szanty?
Moi drodzy, oczywiście czekam na Wasze komentarze, kto się odważył wykorzystać nasz przepis i jak Wam smakowała Pokusa Janssona!
Zostaw odpowiedź
You must be logged in to post a comment.
[…] gorące: klopsiki, zapiekanka z anchois o nazwie Pokusa Janssona (przepis znajdziecie na naszym blogu) i chleb (przeważnie […]