Przepis na pysznego łososia – Gravlax 

Skandynawia | 2 komentarzy

Gravlax to danie, które zawsze znajdzie się w tradycyjnym szwedzkim bufecie. Ten delikatny i rozpływający się w ustach łosoś to kwintesencja Szwecji.

Gravad lax, lub łosoś w koprze zazwyczaj podawany jest tradycyjnie z sosem musztardowym, który pochodzi z Francji. Sama potrawa budzi dość mieszane uczucia – czy to zdrowe jeść surową rybę? Odpowiednio zamarynowany łosoś smakuje wyjątkowo i po pierwszym kęsie trudno mieć jakiekolwiek wątpliwości, czy jeść, czy nie. Nazwa gravlax to skrócona wersja Granad lax.

Odkąd sama skosztowałam gravlaxa pierwszy raz, szczerze – zauroczyłam się w tym smaku. Od zawsze lubiłam ryby, a łososia w zupełności, ale ten skandynawski przepis pokazał nowe możliwości pysznego przyrządzenia wyjątkowej ryby. Dlatego też chciałam się z Wami podzielić moim przepisem, który działa za każdym razem. Próbowaliście kiedyś już robić gravlaxa? Może macie swoje przepisy i chcecie się nimi podzielić?

Składniki na 6 porcji

  • 750 g świeżego fileta z łososia ze skórą
  • 85 g cukru
  • 120 g soli
  • 8 łyżek posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

Sos:

  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżki czerwonego octu winnego
  • sól, biały pieprz
  • 200 ml oleju (nie oliwy z oliwek)
  • posiekany koperek

Przygotowanie:

Jeśli obawiasz się jedzenia surowej ryby, warto ją przed przygotowaniem zamrozić. Po rozmrożeniu można usunąć drobne ości, jednak należy pamiętać, żeby skóra została. Skórę można delikatnie ponacinać w kilku miejscach, aby marynata dotarła do ryby również od spodu. Wymieszaj sól, cukier i pieprz i tak przygotowaną mieszanką posyp filet na wierzchu i od spodu pamiętając o dodaniu dużej ilości koperku. Przyciśnij łososia dość ciężką deską do krojenia od góry i pozwól mu się marynować tam w temperaturze pokojowej 2-4 godziny, po czym przenieś go do lodówki na 24-48 godzin. Pamiętaj, aby filet obracać kilka razy w tym czasie. Przed podaniem, łososia należy opłukać w zimnej wodzie, pokroić w cienkie plasterki i Twoi goście mogą delektować się pysznym łososiem.

Zdjęcie: Jakob Fridholm/imagebank.sweden.se

Jak zrobić sos do gravlaxa? Jest niezwykle prosty: wymieszaj musztardę z cukrem i octem doprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy energicznie i jednocześnie dodajemy olej dość cienkim strumieniem. Gdy sos osiągnie konsystencję majonezu, wymieszaj ze świeżo posiekanym koperkiem.

Mniam! Czekam na zdjęcia Waszych gravlaxów!


Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.