Przepis na pysznego łososia – Gravlax
Gravlax to danie, które zawsze znajdzie się w tradycyjnym szwedzkim bufecie. Ten delikatny i rozpływający się w ustach łosoś to kwintesencja Szwecji.
Gravad lax, lub łosoś w koprze zazwyczaj podawany jest tradycyjnie z sosem musztardowym, który pochodzi z Francji. Sama potrawa budzi dość mieszane uczucia – czy to zdrowe jeść surową rybę? Odpowiednio zamarynowany łosoś smakuje wyjątkowo i po pierwszym kęsie trudno mieć jakiekolwiek wątpliwości, czy jeść, czy nie. Nazwa gravlax to skrócona wersja Granad lax.
Odkąd sama skosztowałam gravlaxa pierwszy raz, szczerze – zauroczyłam się w tym smaku. Od zawsze lubiłam ryby, a łososia w zupełności, ale ten skandynawski przepis pokazał nowe możliwości pysznego przyrządzenia wyjątkowej ryby. Dlatego też chciałam się z Wami podzielić moim przepisem, który działa za każdym razem. Próbowaliście kiedyś już robić gravlaxa? Może macie swoje przepisy i chcecie się nimi podzielić?
Składniki na 6 porcji
- 750 g świeżego fileta z łososia ze skórą
- 85 g cukru
- 120 g soli
- 8 łyżek posiekanego koperku
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
Sos:
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki cukru
- 1 ½ łyżki czerwonego octu winnego
- sól, biały pieprz
- 200 ml oleju (nie oliwy z oliwek)
- posiekany koperek
Przygotowanie:
Jeśli obawiasz się jedzenia surowej ryby, warto ją przed przygotowaniem zamrozić. Po rozmrożeniu można usunąć drobne ości, jednak należy pamiętać, żeby skóra została. Skórę można delikatnie ponacinać w kilku miejscach, aby marynata dotarła do ryby również od spodu. Wymieszaj sól, cukier i pieprz i tak przygotowaną mieszanką posyp filet na wierzchu i od spodu pamiętając o dodaniu dużej ilości koperku. Przyciśnij łososia dość ciężką deską do krojenia od góry i pozwól mu się marynować tam w temperaturze pokojowej 2-4 godziny, po czym przenieś go do lodówki na 24-48 godzin. Pamiętaj, aby filet obracać kilka razy w tym czasie. Przed podaniem, łososia należy opłukać w zimnej wodzie, pokroić w cienkie plasterki i Twoi goście mogą delektować się pysznym łososiem.
Jak zrobić sos do gravlaxa? Jest niezwykle prosty: wymieszaj musztardę z cukrem i octem doprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy energicznie i jednocześnie dodajemy olej dość cienkim strumieniem. Gdy sos osiągnie konsystencję majonezu, wymieszaj ze świeżo posiekanym koperkiem.
Mniam! Czekam na zdjęcia Waszych gravlaxów!
Zostaw odpowiedź dla Julian z Nairobi Anuluyj odpowiedź
You must be logged in to post a comment.
Nie żaden “Granad lax”, tylko gravad lax!!
“…staramy się być bliżej naszych klientów ..” , chcę spytać jak blisko może być Pani z klientem ??