Przepis na pysznego łososia – Gravlax 

Skandynawia | 2 komentarzy

Gravlax to danie, które zawsze znajdzie się w tradycyjnym szwedzkim bufecie. Ten delikatny i rozpływający się w ustach łosoś to kwintesencja Szwecji.

Gravad lax, lub łosoś w koprze zazwyczaj podawany jest tradycyjnie z sosem musztardowym, który pochodzi z Francji. Sama potrawa budzi dość mieszane uczucia – czy to zdrowe jeść surową rybę? Odpowiednio zamarynowany łosoś smakuje wyjątkowo i po pierwszym kęsie trudno mieć jakiekolwiek wątpliwości, czy jeść, czy nie. Nazwa gravlax to skrócona wersja Granad lax.

Odkąd sama skosztowałam gravlaxa pierwszy raz, szczerze – zauroczyłam się w tym smaku. Od zawsze lubiłam ryby, a łososia w zupełności, ale ten skandynawski przepis pokazał nowe możliwości pysznego przyrządzenia wyjątkowej ryby. Dlatego też chciałam się z Wami podzielić moim przepisem, który działa za każdym razem. Próbowaliście kiedyś już robić gravlaxa? Może macie swoje przepisy i chcecie się nimi podzielić?

Składniki na 6 porcji

  • 750 g świeżego fileta z łososia ze skórą
  • 85 g cukru
  • 120 g soli
  • 8 łyżek posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

Sos:

  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżki czerwonego octu winnego
  • sól, biały pieprz
  • 200 ml oleju (nie oliwy z oliwek)
  • posiekany koperek

Przygotowanie:

Jeśli obawiasz się jedzenia surowej ryby, warto ją przed przygotowaniem zamrozić. Po rozmrożeniu można usunąć drobne ości, jednak należy pamiętać, żeby skóra została. Skórę można delikatnie ponacinać w kilku miejscach, aby marynata dotarła do ryby również od spodu. Wymieszaj sól, cukier i pieprz i tak przygotowaną mieszanką posyp filet na wierzchu i od spodu pamiętając o dodaniu dużej ilości koperku. Przyciśnij łososia dość ciężką deską do krojenia od góry i pozwól mu się marynować tam w temperaturze pokojowej 2-4 godziny, po czym przenieś go do lodówki na 24-48 godzin. Pamiętaj, aby filet obracać kilka razy w tym czasie. Przed podaniem, łososia należy opłukać w zimnej wodzie, pokroić w cienkie plasterki i Twoi goście mogą delektować się pysznym łososiem.

Zdjęcie: Jakob Fridholm/imagebank.sweden.se

Jak zrobić sos do gravlaxa? Jest niezwykle prosty: wymieszaj musztardę z cukrem i octem doprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy energicznie i jednocześnie dodajemy olej dość cienkim strumieniem. Gdy sos osiągnie konsystencję majonezu, wymieszaj ze świeżo posiekanym koperkiem.

Mniam! Czekam na zdjęcia Waszych gravlaxów!


Zostaw odpowiedź dla yani Anuluyj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.