Słodki weekend

Skandynawia | Brak komentarzy

Jaki macie plan na ten weekend? Może jakiś piknik na polanie albo nad morzem (wiem, my mieszkańcy nadmorskich miejsowości mamy całkiem fajnie)? A jeśli do tego lubicie jeszcze przekąsić coś słodkiego, to dziś podrzucam Wam przepis na szwedzkie ślimaczki cynamonowe!

Ciasto:
15 dag masła
500 ml mleka
5 dag drożdży
15 dag cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 kg mąki

Nadzienie:
7-8 dag stopionego masła
10 dag cukru
1 łyżka cynamonu
1 jajko
cukier do posypania

Sposób przygotowania:
roztopić masło, wymieszać z mlekiem. Wkruszyć drożdże, rozpuścić i dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Potem zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkować na kwadrat, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w roladę, pokroić na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóżyć na blasze, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec 5-8 minut w temp. 250 st. C.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony: ugotuj.to 

Zdj. główne: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se