Śniadanko po szwedzku

Skandynawia | Brak komentarzy

Pomimo tego, że od Wielkanocy minęło już trochę czasu, ostatnio dużo myślałam o śniadaniu. Śniadanie to najważniejszy posiłek podczas Świąt Wielkanocnych, ale myślę, że powinno być szczególnie ważne nie tylko „od święta”.

Śniadanie jest (według wielu) najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To ono daje nam codzienną dawkę energii na cały dzień pracy, szkoły. Bez niego jesteśmy jak samochód bez paliwa. Wiadomo, każdy z nas zna takich, co bez śniadania nie otworzą drugiego oka, albo takich, co do 14 żyją tylko o kawie.

Ja należę do tej grupy, która je śniadanie (no może nieco później i niekoniecznie przed wyjściem z domu), ale z wiekiem coraz bardziej zwracam na nie uwagę.  Badania (i moje osobiste obserwacje) pokazują, że jeśli jem śniadanie, mniej jemy wieczorem i unikamy ciężkostrawnych „napadów” na lodówkę! 😀

Jak to wygląda u Szwedów? Większość z nich nie wychodzi z domu bez śniadania. W Szwecji kultura wspólnego celebrowania posiłków jest bardzo ważna, więc już od samego rana całe rodziny zasiadają przy wspólnym stole i dzieląc się posiłkiem przygotowują się na kolejny dzień. Sam charakter spędzania czasu jest różny – jedni konwersują, a inni jedzą posiłek w ciszy czytając gazety lub sprawdzając sieć.

tina_stafrén-swedish_breakfast-2923

Co dobrego jedzą?

Szwedzkie śniadanie jest zdecydowanie dalekie od legendarnego „English breakfast”. Smaki, które królują na stole są zazwyczaj umiarkowane w smaku, lecz wysokokaloryczne, żeby zacząć dzień na wysokim biegu.  Na szwedzkim stole podczas pierwszego posiłku znajdziemy: chleb, ser, masło, kawa, jogurt (czasem z płatkami), lub miseczkę owsianki z owocami.  Ogólna reguła, to: danie mleczne i chleb z dodatkami.

Oczywiście pod względem rozpiętości w zwyczajach Szwedzi niewiele się różnią od reszty Europy. Tu również znajdują się sytuacje, kiedy od porannej kawy następnym posiłkiem dopiero jest legendarna „fika”. Jak widać, śniadanie niekoniecznie jest pilnowane przez Szwedów, za to „fika” zawsze będzie miała swoje wyjątkowe miejsce.

Jednym z bardziej klasycznych przepisów na śniadania szwedzkie jest Gröt z musem jabłkowym. Gröt nie jest niczym innym niż zwykłą (gotowaną) owsianką udekorowaną musem jabłkowym. Taki proste śniadanie jest nie tylko pyszne, ale pożywne i bogate w energię.

Jak u Was wyglądają śniadania? Jecie, nie jecie? Czy macie podobną zasadę jak Szwedzi – coś z nabiału i chleb?

Dorota Jaguścik

Nie ma co ukrywać, jestem trochę zakręcona na punkcie Internetu. Uwielbiam nowe technologie i kiedy już uważam, że czegoś się nauczyłam, to zaraz wychodzi "poprawka do poprawki". W Stena Line wspieram działania w Social Media i codziennie staramy się być bliżej naszych klientów. Na blogu będę dzieliła się z Wami naprawdę przeróżnymi tematami, więc - bądźcie czujni. Macie pytania? Piszcie w komentarzach! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.