Surströmming? Kiszone śledzie!

Skandynawia | 1 komentarz

Taka sytuacja: dostajecie w prezencie ze Szwecji puszkę śledzi. Dodajmy, że podarunek jest od kogoś, kto za Wami nie przepada, więc nie informuje Was, co to jest. Na wieczku napis surströmming i parę innych fraz w języku szwedzkim. W euforii otwieracie do kolacji puszkę, a tam… przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich, który podobno wydziela taki odór, że macie z głowy wszystkich sąsiadów, ba! Nawet całą dzielnicę i z pewnością sami musicie się wynieść z mieszkania. O ubraniu do wyrzucenia nie wspominając. Wyobraźcie sobie teraz, że zjadacie zawartość… Ręka do góry, kto jadł kiedykolwiek surströmming?

1

Słyszałam na ich temat różne opinie. Osobiście jakoś nigdy się nie odważyłam na zakup i spróbowanie. Znawcy twierdzą, że puszkę powinno się otwierać na dworze, a najlepiej pod wodą. Może macie jeszcze jakieś inne pomysły?

2

Koniecznie obejrzyjcie nasz krótki  filmik, na którym Tomek Kośmider opowiada, czym tak naprawdę jest surströmming  🙂


  • Rafał says:

    Każdy opowiada o śledziach, a tymczasem na Gotlandii panuje zwyczaj pieczenia owczych głów w saunie, a następnie pozbawiania ich upieczonych oczu które połykane są w całości i popijane moncym trunkiem.
    W tym typie jedzenia prowadzone są też zawody, a wygrywa je ten który zje/połknie najwięcej oczu.

    ps. Kiedy oglądałem Pana opowiadającego o śledziu kiszonym miałem wrażenie że kręcono film na statku w czasie sztormu… 🙂

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.