
Sycący obiad według szwedzkiej rodziny
Zmęczony i głodny po długim dniu w pracy lub szkole? Poznaj szwedzki sposób na poradzenie sobie z prawdziwym wilczym głodem, czyli przepyszny makaron ze złotem szwedzkich lasów – pieprznikami.
Klasyczna szwedzka rodzina to dwoje pracujących rodziców i nawet przy tak elastycznym podejściu do urlopu rodzicielskiego, bardzo często spotkanie przy rodzinnym stole stanowi wyzwanie w ciągu dnia. Dla Szweda najważniejszym posiłkiem jest obiad i ze względu często na napięty plan dnia, obiad się je popołudniem, a cała degustacja często trwa aż do wieczora.
Szwedzka kuchnia tętni życiem. Wszyscy uczestniczą w gotowaniu, a jak nie gotują, to ochoczo kręcą się pod nogami w zapachu pysznego nadchodzącego posiłku. Oczywiście wszyscy kochają eksperymentować w kuchni, niemniej jednak jeśli chcemy pysznego, klasycznego posiłku, sięgamy po tradycyjne przepisu i lokalnie dostępne produkty. Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis na przepyszną carbonarę z pieprznikami, która zachwyci (i nasyci) nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Najlepiej podawać gorącą, a jako przystawkę podać delikatną sałatkę.
Porcja na 4 osoby:
- 400 g tagliatelle
- 500 g grzybków – umytych i pokrojonych
- masło do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki
- 2 garście sera półtwardego, np. Västerbotten lub parmezanu
- pietruszka
- sól i pieprz
- 4 żółtka
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron, po ugotowaniu odlej większość, pozostaw tylko tyle, aby resztka wody utrzymywała temperaturę makaronu
- Odparuj wodę z grzybów, dodaj masło i zarumień grzyby, następnie dodaj czosnek i smaż około 6-8 minut
- Dolej śmietanki i gotuj przez około minutę
- Zmieszaj całość z makaronem i serem i dodaj pietruszkę. Dopraw pieprzem oraz solą o czym podawaj z żółtkami.
Voila! Smakowało? Kto z nas nie lubi pysznej, delikatnej carbonary…
Przepis wzięty stąd: link.
Zdjęcie główne: Susanne Walström/imagebank.sweden.se