Sycący obiad według szwedzkiej rodziny

Skandynawia | Brak komentarzy

Zmęczony i głodny po długim dniu w pracy lub szkole? Poznaj szwedzki sposób na poradzenie sobie z prawdziwym wilczym głodem, czyli przepyszny makaron ze złotem szwedzkich lasów – pieprznikami.

Klasyczna szwedzka rodzina to dwoje pracujących rodziców i nawet przy tak elastycznym podejściu do urlopu rodzicielskiego, bardzo często spotkanie przy rodzinnym stole stanowi wyzwanie w ciągu dnia. Dla Szweda najważniejszym posiłkiem jest obiad i ze względu często na napięty plan dnia, obiad się je popołudniem, a cała degustacja często trwa aż do wieczora.

Zdjęcie: Susanne Walström/imagebank.sweden.se

Szwedzka kuchnia tętni życiem. Wszyscy uczestniczą w gotowaniu, a jak nie gotują, to ochoczo kręcą się pod nogami w zapachu pysznego nadchodzącego posiłku. Oczywiście wszyscy kochają eksperymentować w kuchni, niemniej jednak jeśli chcemy pysznego, klasycznego posiłku, sięgamy po tradycyjne przepisu i lokalnie dostępne produkty. Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis na przepyszną carbonarę z pieprznikami, która zachwyci (i nasyci) nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Najlepiej podawać gorącą, a jako przystawkę podać delikatną sałatkę.

Porcja na 4 osoby:

  • 400 g tagliatelle
  • 500 g grzybków – umytych i pokrojonych
  • masło do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki
  • 2 garście sera półtwardego, np. Västerbotten  lub parmezanu
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • 4 żółtka

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron, po ugotowaniu odlej większość, pozostaw tylko tyle, aby resztka wody utrzymywała temperaturę makaronu
  2. Odparuj wodę z grzybów, dodaj masło i zarumień grzyby, następnie dodaj czosnek i smaż około 6-8 minut
  3. Dolej śmietanki i gotuj przez około minutę
  4. Zmieszaj całość z makaronem i serem i dodaj pietruszkę. Dopraw pieprzem oraz solą o czym podawaj z żółtkami.

Voila! Smakowało? Kto z nas nie lubi pysznej, delikatnej carbonary…

Przepis wzięty stąd: link.

Zdjęcie główne: Susanne Walström/imagebank.sweden.se