Szwedzka zupa rybna na zimny marcowy dzień

Skandynawia | Brak komentarzy

Nie ma co ukrywać, że końcówka marca wielu z nas cieszy – przede wszystkim dlatego, że oznacza to nadchodzącą wiosnę i kończące się mrozy, które niejednemu z nas dały ostro w kość tej zimy. Niemniej jednak, jednym z moich ulubionych aspektów zimy, jest czarująco rozgrzewająca moc zupy. Szwedzi, jak wiadomo – znają się na jedzeniu i oprócz słodyczy, do perfekcji opracowali przyrządzanie ryb. Jak już o rybach mowa, to warto pochylić się nad tematem zupy rybnej. Przepis, którym się podzielę, to przepis na zupę rybną z dzikim czosnkiem i marchwią, pysznie pełna ryby może stanowić dane główne lub danie lunchowe.

Przepis ten pochodzi od jednego z najpopularniejszych (i najstarszych) szwedzkich kucharzy, czyli Leif  Mannerström. Aktualnie autor wielu książek kucharskich i juror popularnych programów kulinarnych w szwedzkiej telewizji.

Gotowi?

Składniki:

  • 4 małe marchewki
  • 600 g białej ryby bez skóry (może być dowolna, Leif jednak poleca suma)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 100 g obranego i pokrojonego w kostkę selera
  • 150 g  obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 600 ml wywaru rybnego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 świeże liście laurowe
  • 300 ml śmietanki
  • 90 g dzikiego czosnku (może być też szczypiorek)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Obierz marchew i pokrój ją w cienkie plastry przy użyciu obieraczki do ziemniaków. Następnie umieść je w misce z zimną wodą i pozostaw, aby mocno nasiąknęły.

Pokrój rybę na kawałki  1cm x 1cm i odstaw.

Rozgrzej olej w dużym rondlu i wrzuć na niego cebulę, seler oraz ziemniaki i smaż aż zmiękną, ale nie zbrązowieją.  Następnie dodaj wywar rybny, ocet i liście laurowe i gotuj, aż warzywa zmiękną.  Do mieszanki dodaj śmietanki i pozwól, aby całość lekko zaczęła wrzeć. Dodaj dziki czosnek i duś całość przez około minutę do zmięknięcia i zmiksuj całość razem.  Przecedź gotową mieszankę do kolejnego garnka, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową ilością octu i utrzymuj ciepło.

Przygotuj garnek z lekko osoloną wodą. Wrzuć rybę i pozwól jej się gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

Rybę podziel na 4 miseczki i dodaj marchew.

Zupę mocno wymieszaj, aby się spieniła i dolewaj taką konsystencję do miseczek. Zupę warto udekorować czosnkiem. Voila!

Smacznego! Kto z Was spróbuje? Ciekawa jestem Waszych zupnych eksperymentów!

Oryginalny przepis tu.

Zdj. główne: link.


Zostaw odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.