
Szwedzka zupa rybna na zimny marcowy dzień
Nie ma co ukrywać, że końcówka marca wielu z nas cieszy – przede wszystkim dlatego, że oznacza to nadchodzącą wiosnę i kończące się mrozy, które niejednemu z nas dały ostro w kość tej zimy. Niemniej jednak, jednym z moich ulubionych aspektów zimy, jest czarująco rozgrzewająca moc zupy. Szwedzi, jak wiadomo – znają się na jedzeniu i oprócz słodyczy, do perfekcji opracowali przyrządzanie ryb. Jak już o rybach mowa, to warto pochylić się nad tematem zupy rybnej. Przepis, którym się podzielę, to przepis na zupę rybną z dzikim czosnkiem i marchwią, pysznie pełna ryby może stanowić dane główne lub danie lunchowe.
Przepis ten pochodzi od jednego z najpopularniejszych (i najstarszych) szwedzkich kucharzy, czyli Leif Mannerström. Aktualnie autor wielu książek kucharskich i juror popularnych programów kulinarnych w szwedzkiej telewizji.
Gotowi?
Składniki:
- 4 małe marchewki
- 600 g białej ryby bez skóry (może być dowolna, Leif jednak poleca suma)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 100 g obranego i pokrojonego w kostkę selera
- 150 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 600 ml wywaru rybnego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 świeże liście laurowe
- 300 ml śmietanki
- 90 g dzikiego czosnku (może być też szczypiorek)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz marchew i pokrój ją w cienkie plastry przy użyciu obieraczki do ziemniaków. Następnie umieść je w misce z zimną wodą i pozostaw, aby mocno nasiąknęły.
Pokrój rybę na kawałki 1cm x 1cm i odstaw.
Rozgrzej olej w dużym rondlu i wrzuć na niego cebulę, seler oraz ziemniaki i smaż aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Następnie dodaj wywar rybny, ocet i liście laurowe i gotuj, aż warzywa zmiękną. Do mieszanki dodaj śmietanki i pozwól, aby całość lekko zaczęła wrzeć. Dodaj dziki czosnek i duś całość przez około minutę do zmięknięcia i zmiksuj całość razem. Przecedź gotową mieszankę do kolejnego garnka, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową ilością octu i utrzymuj ciepło.
Przygotuj garnek z lekko osoloną wodą. Wrzuć rybę i pozwól jej się gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Rybę podziel na 4 miseczki i dodaj marchew.
Zupę mocno wymieszaj, aby się spieniła i dolewaj taką konsystencję do miseczek. Zupę warto udekorować czosnkiem. Voila!
Smacznego! Kto z Was spróbuje? Ciekawa jestem Waszych zupnych eksperymentów!
Oryginalny przepis tu.
Zdj. główne: link.