Szwedzki burak w soli (Saltbakad rödbeta)

Skandynawia | Brak komentarzy

Znacie mnie już od dość dawna i z pewnością wiecie, że kocham słodycze. Ilość upieczonych ciast i ciasteczek ze szwedzkich przepisów już dawno przestała mnie interesować. Ale nie tylko słodyczami człowiek żyje, prawda? Mam dzisiaj dla Was bardzo efektowny, a przede wszystkim pyszny przepis na buraka w soli. Gotowi?

Składniki:

  • 1 średnio duży burak, około 250g
  • 300 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 1,5 łyżki świeżo tartego chrzanu
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 1 białko jajka
  • dobrej jakości ocet do serwowania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190C (termoobieg 170C).
  2. Przytnij końce buraka, ale pozostaw skórę na miejscu, a następnie dokładnie go wyszoruj.
  3. Wymieszaj sól, tarty chrzan, tymianek i białko jaja w celu uzyskania sztywnej pasty.
  4. Przykryj buraka całą masą soli, aż uzyskasz gładką kulkę.
  5. Przełóż na tackę piekarnika i piecz przez około 1 godzinę 40 minut.
  6. Otwórz kulę solną ostrym nożem, a następnie przełóż buraka na talerz w jednym kawałku. Pokrój na około 8 plastrów, skrop octem i podawaj.

Buraki szczególnie dobrze smakują z chrzanem, kozim serem, dziczyzną i wędzonym mięsem.

Zdjęcie główne i przepis pochodzą stąd.