
Szwedzki burak w soli (Saltbakad rödbeta)
Skandynawia | Brak komentarzy
Znacie mnie już od dość dawna i z pewnością wiecie, że kocham słodycze. Ilość upieczonych ciast i ciasteczek ze szwedzkich przepisów już dawno przestała mnie interesować. Ale nie tylko słodyczami człowiek żyje, prawda? Mam dzisiaj dla Was bardzo efektowny, a przede wszystkim pyszny przepis na buraka w soli. Gotowi?
Składniki:
- 1 średnio duży burak, około 250g
- 300 g gruboziarnistej soli morskiej
- 1,5 łyżki świeżo tartego chrzanu
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 1 białko jajka
- dobrej jakości ocet do serwowania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190C (termoobieg 170C).
- Przytnij końce buraka, ale pozostaw skórę na miejscu, a następnie dokładnie go wyszoruj.
- Wymieszaj sól, tarty chrzan, tymianek i białko jaja w celu uzyskania sztywnej pasty.
- Przykryj buraka całą masą soli, aż uzyskasz gładką kulkę.
- Przełóż na tackę piekarnika i piecz przez około 1 godzinę 40 minut.
- Otwórz kulę solną ostrym nożem, a następnie przełóż buraka na talerz w jednym kawałku. Pokrój na około 8 plastrów, skrop octem i podawaj.
Buraki szczególnie dobrze smakują z chrzanem, kozim serem, dziczyzną i wędzonym mięsem.
Zdjęcie główne i przepis pochodzą stąd.