SZWEDZKI GRZANIEC ROKU 2015 – BLOSSA EARL GREY!

Skandynawia | 3 komentarzy

Witajcie! Mam dzisiaj dla Was coś specjalnego! Tegoroczną specjalnością naszych sklepów jest Blossa Earl Grey, dlatego też udało nam się zebrać kilka (prawdziwie szwedzkich) smakołyków!

Wraz ze szwedzkim grzanym winem ”Blossa” z roku 2015 częścią szwedzkich tradycji świątecznych stała się popularna herbata „chai”. Smak Earl Greya łączy się z trzema starannie dobranymi gatunkami win, tradycyjnymi przyprawami do szwedzkiego grzańca, pomarańczami oraz ich gorzką odmianą. Nasz blog gości Doroteę Malmegård, znaną ze szwedzkiego programu „Dessertmästarna” („Mistrzowie deserów”) na szwedzkim kanale 5, która przedstawia propozycje różnych przepisów idealnie pasujących do tegorocznego grzańca „Blossa”.
Cóż mogłoby pasować lepiej do tegorocznego grzańca niż odrobina popołudniowej herbaty? Zarówno słodkie, jak i słone smaki świetnie dopasowują się do Blossa Earl Grey, którego można pić na zimno i na ciepło. Zapomnij o nudnym chlebie z ogórkami i odkryj zupełnie nową odsłonę kanapek z serem!

MILLE FEUILLE Z PIECZYWA Z OWOCAMI I ORZECHAMI, TWARDEGO SERA ORAZ MARMOLADY FIGOWEJ

macka

1 szt. pieczywa z owocami i orzechami
300g szwedzkiego twardego sera
100g marmolady figowej
1 pudełko rzeżuchy
200g oliwy z oliwek w zraszaczu
1 łyżka stołowa kuchennej soli morskiej

  • Pokrój chleb na jak najcieńsze kromki za pomocą ostrego noża lub maszyny do krojenia.
  • Wyłóż kromki na blachę pokrytą papierem śniadaniowym. Popryskaj kromki oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli morskiej oraz susz je 8 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Poczekaj, aż ostygną.
  • Nałóż marmoladę figową do rękawa cukierniczego.
  1. Pokrój ser w cienkie plasterki i ułóż je w stosiki na talerzu.
  2. Przekładaj kromki chleba plastrami sera i ”sklejaj” je marmoladą figową. Na górę połóż rzeżuchę.

 

WYSZUKANE DESERY DO KAWY

Chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach podczas świątecznej degustacji grzańca? Zamiast bułeczek imbirowych i pierników przygotuj te wyszukane smakołyki zainspirowane „Afternoon Tea”.

kakor2

MARCEPANOWY SMAKOŁYK Z BERGAMOTKĄ

  • 150 g masła
  • 0,1l cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki stołowe kakao
  • 0,3l pokruszonych ciastek
  • ½- łyżeczki olejku bergamotowego (lub rumu arakowego, jeśli chcesz zrobić klasyczne ”odkurzacze”)
  • 200 g czekolady
  • 250 g białego marcepanu

 

  • Zmieszaj wszystkie składniki poza olejkami aromatycznymi za pomocą miksera.
  • Dodaj olejku aromatycznego według Twojego własnego uznania!
  • Wlej ciasto do rękawa cukierniczego z nasadką (rozmiar 11).
  • Wyciśnij ciasto na kształt długich rurek na blachę i zamroź.
  • Rozwałkuj marcepan na duże płaty o grubości 2 mm.
  • Przytnij płaty marcepanu, aby uzyskać proste krawędzie.
  • Połóż jedną rurkę na około 1,5 cm marcepanu.
  • Nałóż pędzelkiem cienką warstwę białka jajka na rurkę tak, aby nie odpadał marcepan.
  • Zrób równe cięcie tak, aby wystawało jak najmniej marcepanu.
  • Rurkę potnij na ”rurki” o długości 3 cm.
  • Zanurz oba końce w roztopionej czekoladzie.

 

KRUCHE CIASTO Z CZARNĄ BORÓWKĄ

kakor1

Ciasto

200 g masła
210 g cukru kryształowego
375 g mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
55 g jajka (1)
2 g cynamonu (¼ łyżeczki)

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  • Posmaruj krawędzie formy do pieczenia o wymiarach 22 x 30 cm masłem i przykryj dno papierem do pieczenia.
  • Pokrój w kostki masło na kruche ciasto i wymieszaj z cukrem, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, jajkiem oraz cynamonem w misce.
  • Opuszkami palców zagnieć ciasto na kruche. Połowę ciasta rozprowadź na formie i wyrównaj powierzchnię.

 

Nadzienie

100g cukru kryształowego
8 g krochmalu kukurydzianego „maizena” (1 łyżka stołowa)
500 g świeżych czarnych borówek
1 cytryna, skórka z całego owocu i sok z jednej połówki

  • Wymieszaj cukier z maizeną na nadzienie w misce. Wymieszaj jeżyny ze skórką i sokiem z cytryny w misce. Dodaj mieszaninę cukru.
  • Równo rozprowadź nadzienie po formie i posyp resztą ciasta. Piecz przez 42-45 minut, aż powierzchnia nabierze złotobrązowego koloru.
  • Poczekaj, aż ciasto ostygnie, pokrój je w kratkę i przechowuj w suchym pomieszczeniu.

 

MAKARONIKI

 

Ciasto

150g Cukru
70g Wody
55g Białka jajka
150g Mąki migdałowej
150g Cukru pudru
55g Białka jajka
Niebieska i czerwona farba w proszku

 

  • Zagotuj cukier i wodę do 121 stopni. Kiedy temperatura osiągnie 110 stopni możesz zacząć ubijać białka jajka.
  • Kiedy syrop osiągnie temperaturę 121 stopni wlej powoli białko. Ubijaj, aż beza ostygnie.
  • Przesyp cukier puder i mąkę migdałową przez sitko. Wymieszaj z białkiem. Dodaj farbę.
  • Wymieszaj bezę z ciastem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Używając rękawa cukierniczego, wyciśnij na blachę placuszki o średnicy pięciozłotówki. Poczekaj około 45 minut, aż przeschną.
  • Piecz 12-14 w 160 stopniach. Odstaw do wystygnięcia.

 

Maślany krem

100 ml wody
200 g cukru kryształowego
100 g (2–3 szt.) białka jajka
400 g niesolonego masła (pamiętaj, żeby miało temperaturę pokojową)

100g dżemu z czarnych borówek (pamiętaj, żeby miało temperaturę pokojową)

  • Zagotuj wodę i cukier do temperatury 121 stopni
  • Kiedy temperatura syropu przekroczy 100 stopni możesz zacząć ubijać białka na sztywną masę
  • Kiedy cukier osiągnie temperaturę 121 stopni przelej powoli ciepły syrop do ubitych białek.
  • Ubijaj bezę do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Ostrożnie dodawaj stopniowo masło i ubijaj całość.
  • Na sam koniec dodawaj stopniowo dżem z czarnych borówek. Po wymieszaniu wszystkiego wlej całość do rękawa cukierniczego o okrągłej nasadce.
  • Wyciśnij po kleksie pośrodku połowy makaroników. Zakryj je pozostałymi. Gotowe!

 

Wiesz, że makaroniki można bez problemu mrozić? Możesz się nimi zajadać, kiedy tylko najdzie Cię ochota na kawę!

 

BISZKOPTY

Maślany krem z mlecznej czekolady

300g mlecznej czekolady
450g Niesolonego masła w temperaturze pokojowej
10g Cukru waniliowego (1 łyżka stołowa)
150g białka jajka (4–5)
220g Cukru kryształowego
1 szczypta soli
1 łyżka stołowa koniaku

  • Poszatkuj czekoladę i ostrożnie ją roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • Poczekaj, aż ostygnie do letniej temperatury.
  • Przygotuj miskę z białkami jajek, cukrem i solą.
  • Postaw miskę nad kąpielą wodną i podgrzewaj, aż wszystkie kryształki cukru się roztopią, regularnie ubijaj.
  • Zdejmij miskę znad kąpieli wodnej i ubij bezę za pomocą miksera lub robota kuchennego do osiągnięcia sztywnej konsystencji oraz letniej temperatury.
  • Następnie należy stopniowo wmiksowywać masło, a po nim czekoladę. Na sam koniec dodajemy koniak.

 

Spody biszkoptowe

250 g masy migdałowej
125 g cukru kryształowego
60 g białek z jajek (2szt.)
300 g białej czekolady (do maczania)

  • Wymieszaj masę migdałową z cukrem i stopniowo rozcieńczaj ją białkami.
  • Wlej ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe spody na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  • Piecz przez ok. 8 minut w temperaturze 170 stopni, aż spody nabiorą złotobrązowego koloru. Wyjmij spody i poczekaj, aż przestygną.

 

Sposób przygotowania

  • Wyciśnij górne części na spody.
  • Za pomocą łyżki stołowej rozprowadź krem zamaszystymi ruchami po spodach tak, aby ich górne części nabrały stożkowatego kształtu.
  • Włóż do lodówki na 30 minut.
  • Ostrożnie roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • Wbijając mały nożyk w środek biszkoptów zanurzaj je ostrożnie w czekoladzie. Poczekaj, aż nadmiar czekolady spłynie z ciastka, zanim je obrócisz. Następnie poczekaj, aż czekolada skrzepnie.
  • Ciastka są gotowe! Biszkopciki można bez problemu trzymać w lodówce przez 1 tydzień.

 

Tekst i zdjęcia: Dorotea Malmegård

Jesteś ciekaw, co jeszcze można kupić na Święta w naszym sklepie na pokładach naszych promów? Tutaj link do gazetki z naszymi specjalnymi świątecznymi okazjami!

Dorota Jaguścik

Nie ma co ukrywać, jestem trochę zakręcona na punkcie Internetu. Uwielbiam nowe technologie i kiedy już uważam, że czegoś się nauczyłam, to zaraz wychodzi "poprawka do poprawki". W Stena Line wspieram działania w Social Media i codziennie staramy się być bliżej naszych klientów. Na blogu będę dzieliła się z Wami naprawdę przeróżnymi tematami, więc - bądźcie czujni. Macie pytania? Piszcie w komentarzach! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.