
Tarta z kardamonem
Skandynawia | Brak komentarzy
Wrzesień, wrzesień, wszędzie pełno jabłek, bo idzie jesień! Oczywiście przepisów na tartę z jabłkami znajdziecie w Internecie mnóstwo, ale ta, którą zrobicie ze mną, z pewnością będzie wyjątkowa, bo z ulubioną przyprawą Szwedów – kardamonem.
Składniki
Ciasto
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 125g masła pokrojonego w kostkę
- 1 mała cytryna (skórka)
- 1 jajko (roztrzepane)
- 1 łyżka mleka
Wypełnienie ciasta
- 150g szwedzkiej pasty migdałowej (schłodzona)
- 50g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki mąki
Wierzch ciasta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 jabłka
- 6-8 zielonych strączków kardamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki morelowego dżemu zmieszane z 3 łyżkami wody
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier przesiej do miski i następnie dodaj do nich masło, aż uzyskasz drobne okruchy a następnie dodaj do nich skórkę cytrynową.
- Dodaj jajka i mleko i wyrabiaj, aż ciasto zbije się w jedno.
- Rozwałkuj delikatnie ciasto do okrągłej postaci o średnicy mniej więcej 24 centymetrów i następnie wsadź do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do formy, a ciasto delikatnie nakłuj widelcem na spodzie.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wsadź ciasto do piekarnika na 10 minut.
- Wymieszaj pastę z masłem cukrami, jajkiem i żółtkiem do uzyskania jednolitej masy przy użyciu widelca. Następnie dodaj mąkę.
- Wypełnienie rozłóż równomiernie na upieczonym cieście.
- Dodaj sok z cytryny do miski z wodą. Obierz i wykrój środki z jabłek, następnie pokrój w cienkie plastry i ułóż centrycznie na cieście, a każdy okrąg układaj w drugą stronę.
- Otwórz strączki kardamonu i wyciągnij nasionka, po czym je zmiel.
- Połącz kardamon z cukrem i posyp nim jabłka.
- Piecz przez 25-30 minut aż jabłka staną się złotobrązowe.
- Rozpuść dżem z trzema łyżkami wody i rozprowadź po tarcie. Oczywiście najlepsza jest serwowana na ciepło.
Voila!
Kto głodny? Bo ja na pewno! Jabłka z kardamonem zdobyły moje serce, ciekawa jestem czy skradną Wasze!
Przepis pochodzi stąd.
Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food