Tarta z kardamonem

Skandynawia | Brak komentarzy

Wrzesień, wrzesień, wszędzie pełno jabłek, bo idzie jesień! Oczywiście przepisów na tartę z jabłkami znajdziecie w Internecie mnóstwo, ale ta, którą zrobicie ze mną, z pewnością będzie wyjątkowa, bo z ulubioną przyprawą Szwedów – kardamonem.

Składniki

Ciasto

  • 250g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 125g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cytryna (skórka)
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1 łyżka mleka

Wypełnienie ciasta

  • 150g szwedzkiej pasty migdałowej (schłodzona)
  • 50g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki mąki

Wierzch ciasta

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jabłka
  • 6-8 zielonych strączków kardamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki morelowego dżemu zmieszane z 3 łyżkami wody

Przygotowanie:

  1. Mąkę i cukier przesiej do miski i następnie dodaj do nich masło, aż uzyskasz drobne okruchy a następnie dodaj do nich skórkę cytrynową.
  2. Dodaj jajka i mleko i wyrabiaj, aż ciasto zbije się w jedno.
  3. Rozwałkuj delikatnie ciasto do okrągłej postaci o średnicy mniej więcej 24 centymetrów i następnie wsadź do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do formy, a ciasto delikatnie nakłuj widelcem na spodzie.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wsadź ciasto do piekarnika na 10 minut.
  5. Wymieszaj pastę z masłem cukrami, jajkiem i żółtkiem do uzyskania jednolitej masy przy użyciu widelca. Następnie dodaj mąkę.
  6. Wypełnienie rozłóż równomiernie na upieczonym cieście.
  7. Dodaj sok z cytryny do miski z wodą. Obierz i wykrój środki z jabłek, następnie pokrój w cienkie plastry i ułóż centrycznie na cieście, a każdy okrąg układaj w drugą stronę.
  8. Otwórz strączki kardamonu i wyciągnij nasionka, po czym je zmiel.
  9. Połącz kardamon z cukrem i posyp nim jabłka.
  10. Piecz przez 25-30 minut aż jabłka staną się złotobrązowe.
  11. Rozpuść dżem z trzema łyżkami wody i rozprowadź po tarcie. Oczywiście najlepsza jest serwowana na ciepło.

Voila!

Kto głodny? Bo ja na pewno! Jabłka z kardamonem zdobyły moje serce, ciekawa jestem czy skradną Wasze!

Przepis  pochodzi stąd.

Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food