Truskawkowe ciasto z kremem z czarnego bzu

Skandynawia | 3 komentarzy

Mniam! Przychodzę do Was z wyjątkowym przepisem letnich pyszności! Sezon na truskawki w pełni, więc jest to idealny czas na przepyszne truskawkowe ciasto prosto z kraju deserów – Szwecji. „Jordgubbstårta med fläderkräm” to lekkie ciasto, idealne na nadchodzące przecież (;)) upały!

Składniki na biszkopt:

  • Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji z czarnego bzu
  • 150 ml śmietanki do ubijania
  • 150 g truskawek pokrojonych w cienkie plastry

Do dekoracji:

  • 150 ml śmietanki do ubijania
  • Truskawki

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza (termoobieg 160).
  • Wysmaruj blachę tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  • Jajka ubij na gładką masę z cukrem.
  • Połącz mąkę tortową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do masy z jajek.
  • Całość przełóż do blachy i wstaw do piekarnika na najniższy poziom na 35-40 minut, aż wykałaczka będzie sucha, a ciasto zacznie delikatnie odchodzić od brzegów blachy.
  • Po około 2-3 minutach od wyciągnięcia biszkoptu z piekarnika, przełóż je na siatkę i pozwól mu wystygnąć.
  • Przetnij biszkopt na pół dzieląc je na dwa równe (cieńsze) placki.
  • Masę wykonujemy następująco: żółtka mieszamy z cukrem pudrem i połową łyżeczki esencji aż masa stanie się gęsta i kremowa.
  • Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie do niej dodaj przygotowaną mieszankę z żółtka. Równo rozprowadź po dolnej części ciasta.
  • Na masę połóż truskawki (możesz wcześniej lekko je ugnieść, by puściły sok) i przykryj drugą częścią ciasta.
  • Ubij drugą część śmietanki i udekoruj nią ciasto wraz z truskawkami.

Voila! Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food

Dorota Jaguścik

Nie ma co ukrywać, jestem trochę zakręcona na punkcie Internetu. Uwielbiam nowe technologie i kiedy już uważam, że czegoś się nauczyłam, to zaraz wychodzi "poprawka do poprawki". W Stena Line wspieram działania w Social Media i codziennie staramy się być bliżej naszych klientów. Na blogu będę dzieliła się z Wami naprawdę przeróżnymi tematami, więc - bądźcie czujni. Macie pytania? Piszcie w komentarzach! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.