
Truskawkowe ciasto z kremem z czarnego bzu
Skandynawia | 3 komentarzy
Mniam! Przychodzę do Was z wyjątkowym przepisem letnich pyszności! Sezon na truskawki w pełni, więc jest to idealny czas na przepyszne truskawkowe ciasto prosto z kraju deserów – Szwecji. „Jordgubbstårta med fläderkräm” to lekkie ciasto, idealne na nadchodzące przecież (;)) upały!
Składniki na biszkopt:
- Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 50 g mąki tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji z czarnego bzu
- 150 ml śmietanki do ubijania
- 150 g truskawek pokrojonych w cienkie plastry
Do dekoracji:
- 150 ml śmietanki do ubijania
- Truskawki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza (termoobieg 160).
- Wysmaruj blachę tłuszczem i wysyp bułką tartą.
- Jajka ubij na gładką masę z cukrem.
- Połącz mąkę tortową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do masy z jajek.
- Całość przełóż do blachy i wstaw do piekarnika na najniższy poziom na 35-40 minut, aż wykałaczka będzie sucha, a ciasto zacznie delikatnie odchodzić od brzegów blachy.
- Po około 2-3 minutach od wyciągnięcia biszkoptu z piekarnika, przełóż je na siatkę i pozwól mu wystygnąć.
- Przetnij biszkopt na pół dzieląc je na dwa równe (cieńsze) placki.
- Masę wykonujemy następująco: żółtka mieszamy z cukrem pudrem i połową łyżeczki esencji aż masa stanie się gęsta i kremowa.
- Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie do niej dodaj przygotowaną mieszankę z żółtka. Równo rozprowadź po dolnej części ciasta.
- Na masę połóż truskawki (możesz wcześniej lekko je ugnieść, by puściły sok) i przykryj drugą częścią ciasta.
- Ubij drugą część śmietanki i udekoruj nią ciasto wraz z truskawkami.
Voila! Smacznego!
Przepis pochodzi stąd.
Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food
Dobrze byłoby dodać , że to biszkopt. Przepis interesujący, nawet bardzo. Spróbuję upiec☺
cenna uwaga! poprawione!:) Dziękuję:)
😀