
Trzy słowa oznaczające jesień: Tarta z grzybami.
Skandynawia | Brak komentarzy
Kaloszki gotowe? Koszyczki przyszykowane? To znaczy, że jesteście prawdziwymi grzybiarzami! Wasz Facebook zalany jest mnogością zdjęć zbiorów grzybów Waszych znajomych i każdy chce znaleźć większego i piękniejszego prawdziwka? Wszystko fajnie, dopóki wiadomo, co zrobić z tymi grzybami, a kiedy nie wiadomo? Tu wchodzę ja!
Być może tarta z grzybami nie wygląda najpiękniej na zdjęciu na instagramie, ale za to wierzcie mi – jest pyszna! W samym wypełnieniu tarty znajdziecie wspaniale komponujące się orzechy włoskie, które nadadzą wielowymiarowości temu przysmakowi.
Składniki
Ciasto:
- 220 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g posiekanych orzechów włoskich
- ¼ łyżeczki soli
- 75 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
Nadzienie:
- 4 szalotki, drobno posiekane
- 350 g grzybów
- 25 g masła
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 1 skórki z cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 żółtko
- 120 ml śmietanki
- 120 ml mleka pełnotłustego
- 50 g parmezanu
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 połówki orzecha włoskiego
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, posiekane orzechy włoskie i sól
- Dodaj masło i miksuj aż stworzą się drobne kuleczki
- Dodaj żółtko z wodą i wymieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, delikatnie dodaj wody. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200C (termo obieg 170C).
- Wyjmij ciasto i rozprowadź w wysmarowanej tłuszczem foremce.
- Piecz pod przykryciem przez 10 minut, a następnie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 5 minut.
- Podczas, gdy ciasto piecze się w piekarniku, delikatnie przesmaż szalotki na maśle, aż zmiękną.
- Dodaj grzyby, aż zaczną mięknąć.
- Dołóż tymianek, skórkę cytrynową i natkę pietruszki i dopraw do smaku.
- Żółtko, śmietankę, mleko i ser wymieszaj razem, a następnie wymieszaj na patelni.
- Przelej mieszaninę na ciasto i połóż na wierzch orzechy.
- Piecz przez około 20 minut, aż stężeje.
- Serwuj na ciepło lub na zimno.
Głodni? Bo ja tak, śmigam gotować!
Przepis pochodzi stąd: link.
Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food