Trzy słowa oznaczające jesień: Tarta z grzybami.

Skandynawia | Brak komentarzy

Kaloszki gotowe? Koszyczki przyszykowane? To znaczy, że jesteście prawdziwymi grzybiarzami! Wasz Facebook zalany jest mnogością zdjęć zbiorów grzybów Waszych znajomych i każdy chce znaleźć większego i piękniejszego prawdziwka? Wszystko fajnie, dopóki wiadomo, co zrobić z tymi grzybami, a kiedy nie wiadomo? Tu wchodzę ja!

Być może tarta z grzybami nie wygląda najpiękniej na zdjęciu na instagramie, ale za to wierzcie mi – jest pyszna! W samym wypełnieniu tarty znajdziecie wspaniale komponujące się orzechy włoskie, które nadadzą wielowymiarowości temu przysmakowi.

Składniki

Ciasto:

  • 220 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ łyżeczki soli
  • 75 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

Nadzienie:

  • 4 szalotki, drobno posiekane
  • 350 g grzybów
  • 25 g masła
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 1 skórki z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 żółtko
  • 120 ml śmietanki
  • 120 ml mleka pełnotłustego
  • 50 g parmezanu
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 połówki orzecha włoskiego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, posiekane orzechy włoskie i sól
  2. Dodaj masło i miksuj aż stworzą się drobne kuleczki
  3. Dodaj żółtko z wodą i wymieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, delikatnie dodaj wody. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 200C (termo obieg 170C).
  5. Wyjmij ciasto i rozprowadź w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  6. Piecz pod przykryciem przez 10 minut, a następnie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 5 minut.
  7. Podczas, gdy ciasto piecze się w piekarniku, delikatnie przesmaż szalotki na maśle, aż zmiękną.
  8. Dodaj grzyby, aż zaczną mięknąć.
  9. Dołóż tymianek, skórkę cytrynową i natkę pietruszki i dopraw do smaku.
  10. Żółtko, śmietankę, mleko i ser wymieszaj razem, a następnie wymieszaj na patelni.
  11. Przelej mieszaninę na ciasto i połóż na wierzch orzechy.
  12. Piecz przez około 20 minut, aż stężeje.
  13. Serwuj na ciepło lub na zimno.

Głodni? Bo ja tak, śmigam gotować!

Przepis pochodzi stąd: link.

Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food

 

Dorota Jaguścik

Nie ma co ukrywać, jestem trochę zakręcona na punkcie Internetu. Uwielbiam nowe technologie i kiedy już uważam, że czegoś się nauczyłam, to zaraz wychodzi "poprawka do poprawki". W Stena Line wspieram działania w Social Media i codziennie staramy się być bliżej naszych klientów. Na blogu będę dzieliła się z Wami naprawdę przeróżnymi tematami, więc - bądźcie czujni. Macie pytania? Piszcie w komentarzach! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.