Słodka przekąska prosto z pokładu – przepis na Napoleonkę

Na promie | Brak komentarzy

Czas na robienie “rzeźby” i “formy” jeszcze przyjdzie, my tymczasem przychodzimy do Was  przepysznym przepisem na prawdziwą “Napoleonkę” prosto od szefa kuchni Stena Spirit, Michała Koteckiego!

Czyli ciasto francuskie przekładane Crème pâtissière- potocznie nazywanym „kremem budyniowym”

  • Płaty gotowego ciasta francuskiego- możemy również przygotować ciasto samodzielnie. Nie jest to skomplikowane, ale bardzo praco i czasochłonne.
  • Krem:

500 ml mleka

5 żółtek

1 laska wanilii lub ekstrakt wanilinowy

80 g cukru

50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem, (nie rozwałkowujemy- pozostawiamy pierwotną grubość), nakłuwamy widelcem. Wypiekamy w temperaturze 220°C około 20-25 min, na złoty kolor od rozgrzanego piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.

Do garnka wlać mleko. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć ziarenka, dodać do mleka. Zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, odstawić na bok.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię.

Z mleka wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką.

Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania, gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki). Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch i nie skropli się woda. W późniejszym etapie łatwiej będzie „pracować” z kremem 😉). Jeżeli powstaną jakieś grudki, krem musimy od razu przetrzeć przez sitko. Zbyt długie/ energiczne mieszanie kremu po ugotowaniu może doprowadzić do jego rozrzedzenia.

Składamy ciasto:

Jeden płat wypieczonego i wystudzonego ciasta lekko ugniatamy ręką, aby się zapadło. Wykładamy zimny krem, nakrywamy drugim kawałkiem ciasta i również lekko przyciskamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy na porcje, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!

Mniam! Czekamy na Wasze cuda!:)

Dorota Jaguścik

Nie ma co ukrywać, jestem trochę zakręcona na punkcie Internetu. Uwielbiam nowe technologie i kiedy już uważam, że czegoś się nauczyłam, to zaraz wychodzi "poprawka do poprawki". W Stena Line wspieram działania w Social Media i codziennie staramy się być bliżej naszych klientów. Na blogu będę dzieliła się z Wami naprawdę przeróżnymi tematami, więc - bądźcie czujni. Macie pytania? Piszcie w komentarzach! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.