
Słodka przekąska prosto z pokładu – przepis na Napoleonkę
Czas na robienie “rzeźby” i “formy” jeszcze przyjdzie, my tymczasem przychodzimy do Was przepysznym przepisem na prawdziwą “Napoleonkę” prosto od szefa kuchni Stena Spirit, Michała Koteckiego!
Czyli ciasto francuskie przekładane Crème pâtissière- potocznie nazywanym „kremem budyniowym”
- Płaty gotowego ciasta francuskiego- możemy również przygotować ciasto samodzielnie. Nie jest to skomplikowane, ale bardzo praco i czasochłonne.
- Krem:
500 ml mleka
5 żółtek
1 laska wanilii lub ekstrakt wanilinowy
80 g cukru
50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem, (nie rozwałkowujemy- pozostawiamy pierwotną grubość), nakłuwamy widelcem. Wypiekamy w temperaturze 220°C około 20-25 min, na złoty kolor od rozgrzanego piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.
Do garnka wlać mleko. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć ziarenka, dodać do mleka. Zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię.
Z mleka wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką.
Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania, gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki). Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch i nie skropli się woda. W późniejszym etapie łatwiej będzie „pracować” z kremem 😉). Jeżeli powstaną jakieś grudki, krem musimy od razu przetrzeć przez sitko. Zbyt długie/ energiczne mieszanie kremu po ugotowaniu może doprowadzić do jego rozrzedzenia.
Składamy ciasto:
Jeden płat wypieczonego i wystudzonego ciasta lekko ugniatamy ręką, aby się zapadło. Wykładamy zimny krem, nakrywamy drugim kawałkiem ciasta i również lekko przyciskamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy na porcje, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!
Mniam! Czekamy na Wasze cuda!:)
Wygląda to super, mam na to ochotę 😀
Wygląda wspaniale, chyba zrobię na weekend 😉