Nowoczesna kuchnia

Skandynawia | 3 komentarzy

W związku z tym, że ostatnio w moich rozmowach z Dorotą wciąż przewija się jeden (no może dwa) temat o urządzaniu mieszkania (Dorota właśnie się przeprowadziła do nowego apartamentu), postanowiłam w tym tygodniu pójść tą drogą.

stirr trzepaczka

Dlatego  przedstawiam Wam dziesięć przedmiotów tzw. must have, które powinny się znaleźć w każdej nowoczesnej kuchni!

  • Veggie twister –proste małe urządzenie, za pomocą którego możemy zrobić z warzyw zabawne spirale lub wyczarować jakieś inne kształty. Żeby życie miało smaczek, a warzywa nie były takie nudne? No dobrze…
  • Sous vide to metoda próżniowego gotowania. Ten gadżet sprawi, że twoje kotlety nie będę przypalone i na dodatek zimne w środku.
  • Termometr iGrill czyli termometr połączony z telefonem komórkowym. Rozumiem, że póki co działa jedynie z iPhonami? Koniec z ciągłą kontrolą temperatury pieczenia. Mając ten gadżet (i własnego iPhona), ustalasz temperaturę gotowania czy pieczenia, a aplikacja sprawdza i podaje ci informacje na ten temat i dodatkowo podpowiada, jaka do danego mięsa byłaby najlepsza temperatura grillowania, itp. Wow… No nie wiem, co powiedzieć.
  • Dziwna kula/misa do robienia popcornu w mikrofalówce – bez tłuszczu. O ile ktoś jest fanem popcornu.
  • Zabawne płaskie pudełko Piggy Wiggy do podsmażania w mikrofalówce bekonu. Bo podobno bekon robiony w mikrofalówce jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy, niż ten z patelni.
  • Automatyczna trzepaczka Stirr – wkładasz ją do garnka, włączasz i zajmujesz się w tym czasie czymś innym! Trzepaczka przejmuje za ciebie całą robotę. Przynajmniej chwilowo.
  • Tym razem coś dla miłośników wina. Po otwarciu butelki, trunek powinien przynajmniej z godzinę „pooddychać”. Ale żeby zdecydowanie skrócić ten czas, wystarczy zakupić przyrząd o nazwie aermate (taka cienka rurka z pompką, która wytwarza bąbelki powietrza), włożyć ją do butelki i efekt „wietrzenia” gotowy po kilku sekundach.
  • Specjalna blaszka do pieczenia kolorowych francuskich ciasteczek nazywanych makaronikami. Podobne te słodkości są ostatnio bardzo trendy.
  • Estetyczny pojemnik na świeże zioła. To plastikowe wysokie pudełko z podstawką w kształcie konewki. Wkładamy do niego np. pęczek zielonej pietruszki, na spód nalewamy wody, całość przykrywamy przeźroczystą pokrywką i oto mamy świeże ziółko przez kilka tygodni! Całość oczywiście trzymamy w lodówce. Powiem Wam, że to nawet nie głupie urządzenie… I całkiem ładnie wygląda.
  • Elektryczny czajnik ponownie powiązany specjalną aplikacją z telefonem komórkowym. Tzw. iKettle. Leżymy sobie na kanapie, a czajnik gotuje nam wodę na herbatę albo utrzymuje już przegotowaną w odpowiedniej temperaturze. Pełna kulturka moi drodzy.

No cóż, nic tylko leżeć i pachnieć, a kuchenne sprzęty zrobią Wam herbatę, upieką bekon z ciasteczkami, a wieczorem otworzą wino i zapalą relaksującą świecę. Chyba, że coś pokręciłam…

Herb

Magdalena Śliżewska

"Może faktycznie to nie my wybieramy nasze podróże, tylko one nas?"- napisała dziennikarka i podróżniczka Martyna Wojciechowska. Coś w tym jest. W końcu dziwnym splotem okoliczności to Skandynawia wybrała mnie... Od kilkunastu lat pracuję w szwedzkiej firmie Stena Line i dzięki temu mam możliwość poznawać tamte strony. A biorąc pod uwagę, że jako absolwentka dziennikarstwa jestem bardzo ciekawska, chłonę tę wiedzę zawsze z wielką chęcią. I z równie dużą przyjemnością podzielę się nią z Wami ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.