
Pyszne ciasto migdałowe – toscakaka
Skandynawia | Brak komentarzy
Tak, tak. Znowu przychodzę z przepisem! Tym razem na pyszne ciasto migdałowe, które umili każde posiedzenie z kawą, szczególnie, gdy wiosna do nas zawitała i można się kawą delektować na zewnątrz. Gotowi?
Składniki:
- 225 g masła niesolonego w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 70 g mąki
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 200 g mielonych migdałów
Polewa:
- 200 g płatków migdałów
- 125 g niesolonego masła
- 100 g jasnobrązowego cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Okrągłą formę (średnica 20 cm), najlepiej dość głęboką i z ruchomym spodem wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, po czym odłóż na bok.
- Masło ubij do jasnej i kremowej konsystencji przez około 3 minuty. Dodaj cukier i ubijaj, aż masa stanie się lekka i puszysta przez kolejne 5 minut. Dodawaj jajka osobno, za każdym razem odczekaj aż się połączą w jednolitą masę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i mielonymi migdałami nad masą maślaną i delikatnie wszystko połącz ze sobą. Przełóż wszystko do foremki, wygładź delikatnie powierzchnię i wstaw do piekarnika na około 50 minut.
- Kiedy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Przełóż wszystkie składniki na polewę do średniego garnka na średnią temperaturę i delikatnie mieszaj, aż masa karmelowa zgęstnieje (około 5 minut). Kiedy ciasto się upiecze, wyciągnij je z piekarnika i nałóż masę na wierzch ciasta, po czym wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut, żeby polewa nabrała chrupkości i złotego koloru. Ostudź ciasto i smacznego!
Kto jest już gotowy na przygotowanie pysznego ciasta migdałowego? Mnie już ślinka cieknie. Pochwalcie się swoimi wypiekami!
Przepis pochodzi stąd: link.
Zdjęcie główne: John Duxbury/Swedish Food